ОСТАННІ НОВИНИ

Ворог змінює тактику на півдні, – ЗСУ

Наталя Дуляба

|

На півдні України російські окупанти скоротили кількість своїх атак, але натомість перейшли до нової тактики – почали скидати планові авіабомби. Про це Львівському порталу повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

«Ворог не припиняє підступні обстріли мирного населення правобережжя. Хоча кількість ворожих атак зменшилась до 30 за добу, але застосування авіації із скиданням керованих авіабомб стає плановою тактикою», – кажуть військові.

Так, надвечір 28 березня пара російських винищувачів Су-35 атакувала Бериславський район двома керованими авіабомбами. Обійшлося без жертв, однак зруйновано житлові будинки, адміністративні будівлі, порушено комунікації.

Зазначимо, що в ніч на 28 березня рашисти скинули свої плануючі авіабомби на місто Білопілля Сумської області (13 км від кордону з РФ). Крім руйнувань, поранення дістали троє людей.

Перед тим керуючі авіабомби російські війська застосували у ніч на 24 березня, коли атакували Україну ще й іранськими дронами. Тоді 11 бомб і одну ракету запустили теж по Сумщині, внаслідок чого загинули двоє людей, ще дев’ятеро поранені.

Про те, що росіяни стали застосовувати у війні проти України керовані авіабомби, стало відомо на початку березня. Тоді ЗМІ писали, що в лютому рашисти скинули бомбу УПАБ-1500В по одному з об’єктів на Чернігівщині. Ідентифікувати цей боєприпаси вдалося за уламками.

Відомо, що керована авіабомба УПАБ-1500В важить 1500 кг. Вона оснащена інерціальною та супутниковою системою навігації та має 1010 кг бойової частини, що призначена для ураження високозахищених об’єктів. Її розробник, ГНПП «Регион», декларує, що таку бомбу можна скидати за 40 км від цілі.

Речник Повітряних Сил Юрій Ігнат зі свого боку каже, що окупанти також стали активно застосовувати керовані авіаційні бомби фаб-500, виготовлені ще в радянські часи. Їх дообладнують крилами, тому летять в ціль по GPS-навігації. Скидають таку бомбу ворожі винищувачі за 40-50 км від цілі і при цьому не заходять у зону дії української ППО.

За словами Ігната, для протидії російським керованим авіабомбам Україні потрібні далекобійні засоби як протиповітряної оборони, так і сучасні багатоцільові літаки, аби відтіснити подалі російську авіацію від держкордону та лінії бойового зіткнення.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *