ОСТАННІ НОВИНИ

Росія застосувала проти України нові плануючі бомби, – ЗМІ

Наталя Дуляба

|

Російські війська нещодавно вперше використали проти України нове й доволі небезпечне озброєння – керовані плануючі бомби УПАБ-1500В (індекс К029Б) вагою 1500 кг. Про це пише Defense Express із посиланням на власні джерела.

Перше застосування цього виду боєприпасів зафіксували декілька тижнів тому проти одного з об’єктів у Чернігівській області. На одному з уламків бомби були залишки маркування, яке відповідає саме УПАБ-1500В.

Цей плануючий боєприпас вперше продемонстрував на виставці МАКС в експортній версії з індексом К029БЭ у 2019 році розробник ГНПП «Регион», що входить до корпорації «Тактическое ракетное вооружение».

Тоді ж було повідомлено, що ця бомба вже пройшла випробування, поставлена на озброєння «ВКС» РФ та отримала перші експортні замовлення.

«Висока загроза застосування УПАБ-1500В полягає у тому, що вона належить до плануючих, оснащена інерціальною та супутниковою системою навігації та має бойову частину вагою 1010 кг, призначену для ураження високозахищених об’єктів. Декларується, що бомбу можна скидати за 40 км від цілі, для чого носій має піднятися на висоту у 14 км», – пише видання.

Водночас ГНПП «Регион» демонструвало й менший за калібром боєприпас УПАБ-500В (індекс К08Б), який є зменшеною копією УПАБ-1500В. Він має вагу 505 кг, з яких 390 кг припадає на бойову частину.

Разом із тим Defense Express зауважує, що використання плануючих бомб наразі залишається одиничними явищами в Росії. Забезпечення високої дальності польоту потребує від рашистів польоту на значній висоті, що спрощує виявлення цілей та можливостей ураження носія.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *