ОСТАННІ НОВИНИ

Ексберкутівець Астахов знущався над вивезеними до Криму українськими дітьми, – ЗМІ

Наталя Дуляба

|

Колишній співробітник «Беркуту» Валерій Астахов вчиняв насильницькі дії щодо незаконно депортованих до анексованого Криму українських дітей. Про це пише Українська правда з посиланням на The Insider.

Видання пише, що встановило особу, яка залякувала і била українських дітей, вивезених до російських «виховних» таборів. Ним виявився колишній співробітник «Беркуту» Валерій Астахов, який в рядах силовиків брав участь у подіях на Майдані у 2013-2014 роках.

Журналістка The Insider поспілкувалася з 17 дітьми, яких нещодавно повернули на територію України, а також з їхніми батьками. За словами 16-річного Віталія, дітей били, їм погрожували і тримали у підвалі.

Журналістка показала хлопцю фотографії ексберкутівця Валерія Астахова. Віталій впізнав на них кривдника дітей.

Як додає медіа, в 2014 році Астахов вже вивозив десятки дітей зі Слов’янська до Ростовської області РФ.

Як розповів Віталій, у таборі «Дружба» в Євпаторії Астахов відводив дітей у підвал, показував палицю та погрожував, що за підтримку України буде бити. За словами хлопця, він вдарив дівчинку з Херсона, у якої залишився синець.

«Він казав: “Закрию у підвалі, будете там сидіти, підпорядковуватиметеся мені”», – розповів Віталій про Астахова.

Хлопець розповів, що у таборі не було постільної білизни, лише брудний матрац і подушка. Погані умови та неякісну їжу в таборах підтвердили навіть ті діти, які не зазнавали жорстокого поводження, пише видання.

За даними «Миротворця», до 2014 року Валерій Астахов служив у МВС України. Після анексії Криму він прийняв громадянство РФ і перейшов на службу до МВС РФ в Євпаторії.

Як повідомляв Львівський портал, за офіційними даними Офісу генпрокурора, в Росію примусово депортували понад 16 тисяч дітей з Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей. Втім реальна цифра може бути значно більшою. Повернути додому вдалося поки лише 308 дітей.

17 березня Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна як підозрюваного у незаконній депортації дітей з України. Це означає, що за межами Росії, у 123 країнах МКС, його мають заарештувати та передати до суду.

Разом із Путіним у справі проходить уповноважена з прав дитини РФ Марія Львова-Бєлова. Міжнародний кримінальний суд також видав ордер на її арешт.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: The Insider

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *