ОСТАННІ НОВИНИ

Українські та західні військові експерти заперечили заяву РФ про небезпечність снарядів

Анастасія Диняк

|

Українські та західні військові експерти заперечили твердження Росії, що снаряди зі збідненим ураном, які Україні надасть Велика Британія, є шкідливими для довкілля та здоров’я людини. Про це пише BBC Україна.

Так, за даними ЗМІ, Україна може отримати снаряди APFSDS, які виготовляють у США та Великій Британії. Збіднений уран є лише в осерді снаряда, і радіоактивність такого матеріалу надзвичайно мала.

«Уран відрізняється високою щільністю та твердістю. Завдяки цим якостям він використовується як при виробництві військової броні, так і боєприпасів – переважно осердь для бронебійних снарядів. Збіднений уран не має високої радіоактивності, хоч і вважається токсичним і канцерогенним», – йдеться у повідомленні.

Військовий оглядач BBC Павло Аксьонов заявив, що «це не якась екзотична зброя, а штатний боєприпас, який використовують багато армій світу».

Аксьонов також додав, що ці снаряди є одними з найефективніших і ними озброюють усі сучасні танки.

«Для гармати L30 танка Challenger-2 розроблено два типи таких боєприпасів – L26A1 та L27A1. Для гармати Rheinmetall Rh-120, якою озброєні німецький Leopard-2 та американський Abrams M1, також розроблені підкаліберні снаряди з урановими осердями», – зазначив він.

Експерт також наголосив, що у СРСР та Росії такі снаряди розроблялися з 1980-х років. Зокрема, для гармати 2А46М-4, якою озброєні танки сімейства Т-80 та гармати 2А46М-5, яку встановлюють на Т-90А та Т-90М, кілька років тому було створено снаряд 3БМ59 «Свинець-1» з урановим сердечником. Ще один, найпоширеніший танковий боєприпас із застосуванням збідненого урану – 3БМ32 «Вант».

Фахівець у бронетанковій галузі Микола Саламаха розповів, що в Росії такі снаряди теж є, і вона їх використовує в Україні.

«Це не є чимось дуже небезпечним для екології чи екіпажів танків, які їх використовують. Цивільне населення та навколишнє середовище від цього теж не страждає», – пояснив експерт.

Полковник артилерії у відставці Петро Пятаков також погодився, що боєприпаси зі збідненим ураном є вже практично звичайними протитанковими бронебійними снарядами.

«Ця технологія давно використовується, таке осердя має велику пробивну силу. Сама Росія й дуже багато інших країн їх вже давно використовує. Такі снаряди пробивають навіть композитну броню, яка розрахована на протидію кумулятивним снарядам. Для екології там по суті нічого дуже шкідливого немає, принаймні не більше, ніж звичайний снаряд. Це тільки звучить гучно – зі збідненим ураном», – наголосив він.

Нагадаємо, у відповідь на передачу Великобританією Україні снарядів зі збідненим ураном, у Росії заявили, що вони є шкідливими для довкілля та здоров’я людини.

Окрім того, президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія змушена буде відреагувати, якщо Україна отримає ці боєприпаси, адже розцінюватиме їхнє використання як «брудну бомбу».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *