ОСТАННІ НОВИНИ

На відновлення України потрібно 411 млрд доларів, – Світовий банк

Наталя Дуляба

|

Світовий банк збільшив свою оцінку потреб України у коштах на відновлення та реконструкцію щонайменше до 411 мільярдів доларів. Про це пише Економічна правда з посиланням на Bloomberg.

Висновок про необхідність мінімум 411 мільярдів доларів на відбудову України Світовий банк зробив на основі збитків, завданих протягом першого року великої війни. Така цифра – це 2,6 прогнозованих ВВП України на 2022 рік.

Оцінка Світового банку також виявила, що вторгнення підштовхнуло 7,1 мільйона людей до бідності та відкинуло назад 15 років прогресу в розвитку.

У вересні торік Світовий банк зробив свій перший прогноз щодо ресурсу, необхідного на відбудову України. Тоді йшлося про 349 мільярдів доларів, але цей розрахунок був заснований на збитках перших трьох місяців війни.

За даними Світового банку, збитки не зросли настільки, наскільки можна було очікувати після перших трьох місяців, через кілька факторів. Серед них – найбільша інтенсивність бойових дій залишається обмежена районами, які вже зазнали значних руйнувань; деякі потреби країни вже були задоволені урядом за міжнародної підтримки; а також здатність уряду підтримувати безперебійне надання основних послуг.

Нагадаємо, станом на лютий 2023 року збитки, завдані інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення РФ, збільшились ще на 6 мільярдів доларів і сягнули 143,8 мільярда доларів.

Як писав Львівський портал, Міжнародний валютний фонд прогнозував падіння ВВП України на 35% у 2022 році через війну. За даними Національного банку, безробіття в Україні торік мало сягнути майже 30%, а реальні зарплати – знизитись на 25%.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *