ОСТАННІ НОВИНИ

У власність держави повертають озеро «Едем Резорту»

Андрій Котенський

|

Господарським судом міста Києва визнано недійсним договір купівлі-продажу земельної ділянки із озером елітним відпочинково-оздоровчим комплексом на Львівщині. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі прокуратури Львівщини.

Встановлено, що у серпні 2019 року голова Львівської ОДА видав розпорядження про продаж елітному відпочинково-оздоровчому комплексу земельної ділянки. Вказана ділянка загальною площею понад 15 га знаходиться в одному із сіл Львівського району.

На вказаній ділянці розташована водойма загальнодержавного значення – став площею 9,2 га. І відповідно до чинного законодавства відчуження такої земельної ділянки є недопустимим. Але у документації з продажу ділянки став «таємними шляхом» зник, а на його місці з’явився спортивний майданчик для занять водними видами спорту.

Цікаво, що суди першої та апеляційної інстанції порушень не побачили і відмовили в задоволенні позову. Однак, Верховний Суд скасував вказані рішення і направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

За результатами нового розгляду позовні вимоги прокурора повністю задоволено. Після набрання судовим рішенням законної сили органами прокуратури буде вжито заходів для його реального виконання.

За даними Zaxid.net, йдеться про земельну ділянку з озером у селі Стрілки на Перемишлянщині, де розташований відпочинковий комплекс Edem Resort Medical & SPA екс-нардепа, свободівця Ігоря Кривецького.

Ще у серпні 2019 року тодішній голова Львівської ОДА Маркіян Мальський підписав розпорядження про продаж елітному відпочинково-оздоровчому комплексу земельної ділянки площею понад 15 га у селі Стрілки.

У червні 2020 року Мальському вручили підозру у незаконному продажі цієї ділянки. Одразу після цього на офіційній сторінці Edem Resort з’явилася заява про добровільне повернення озера у державну власність, однак ці обіцянки так і не були виконані. Прокуратура звернулася до суду.

За результатами нового розгляду Господарський суд міста Києва повністю задовільнів позовні вимоги прокуратури. Однак це рішення ще не вступило в дію, бо може бути оскаржене.

Як повідомляв Львівський портал, у липні 2021 року Львівська обласна прокуратура програла першу інстанцію у справі з поверненням ділянки державі. Усе через брак доказів − суддя Господарського суду міста Києва Інга Усатенко не побачила озера на ділянці. І відповідно не побачила підстав визнати угоду про продаж ділянки озером недійсною.

На початку 2022 року судді апеляційного суду також не побачили озера на ділянці та підтримали суддю першої інстанції. Як зазначено у постанові, під час дослідження використали геопортал «Водні ресурси України» Водного кадастру України та за його даними встановили, що у межах досліджуваної ділянки природні водні об’єкти відсутні.

У вересні 2022 року стало відомо, що суд заново розглядатиме справу щодо викупленої ділянки «Едем Резорту» з озером за рішенням Верховного суду України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *