ОСТАННІ НОВИНИ

Розстріл українського військовополоненого вражає своїм варварством, – Держдеп США

Наталя Дуляба

|

У Державному департаменті США засудили показовий розстріл на камеру українського військовополоненого і назвали його «варварством». Про це сказав 7 березня речник Державного департаменту США Нед Прайс, відповідаючи на запитання журналістів.

«Звичайно, ми знаємо про це жахливе відео. Немає іншого слова для цього. Жахливі образи цього беззбройного українця, якого страчують після простої заяви «Слава Україні!», просто вражають своїм варварством», – прокоментував поширене у мережі відео Нед Прайс.

Водночас він додав, що Росії мало б бути соромно, адже вона зневажає правила ведення війни, елементарну гуманність і порядність, коли її війська беруть участь у подібних звірствах.

Разом із тим Нед Прайс підкреслив, що подібний воєнний злочин російських військ, вочевидь, буде не останнім в Україні.

«Представники російських сил вчинили військові злочини та злочини проти людяності в Україні. Ми не наївні, щоб вірити, що Росія визнає це або найближчим часом навіть змінить свій шлях. Звичайно, це не перше свідчення явних звірств Росії в Україні. На жаль, мабуть, не останній. Підрахунок потенційних військових злочинів чи звірств, який ведуть наші українські партнери, налічує десятки тисяч випадків», – відзначив речник Держдепу США і наголосив, що за скоєні злочини в Україні агресор має бути покараний.

Нагадаємо, 6 березня у мережі з’явилося відео, на якому росіяни демонстративно розстріляли беззбройного українського військовополоненого після його слів «Слава Україні».

За попередніми даними військових, йдеться про бійця 30 окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького Тимофія Шадуру, якого з 3 лютого вважають безвісти зниклим у районі Бахмута. Цю ж інформацію подав і Генштаб ЗСУ. Та оскільки тіло захисника знаходиться на окупованій території, остаточно його особу вдасться ідентифікувати після ДНК-експертизи.

В українській воєнній розвідці вважають, що росіяни свідомо записали і опублікували в мережі відео розстрілу українського військового. Зараз Україна вже працює над тим, щоб знайти вбивць. Пообіцяв розшукати вбивць й президент Володимир Зеленський.

Генпрокурор України Андрій Костін повідомив, що за фактом вбивства беззбройного українського захисника вже відкрили кримінальне провадження за ст. 438 ч. 2 ККУ (порушення законів та звичаїв війни).

Після ідентифікації тіла вбитому захиснику хочуть присвоїти звання Героя України – найвищої державної відзнаки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *