ОСТАННІ НОВИНИ

Встановлено ім’я героя, якого на камеру стратили рашисти?

Андрій Котенський

|

За попередніми даними, рашисти стратили військовослужбовеця 30-ї окремої механізованої бригади бригада ім. князя Костянтина Острозького – Тимофія Миколайовича Шадуру.

Тимофій Шадура вважається зниклим безвісти від 3 лютого 2023 року після бойових дій в районі міста Бахмут.

Наразі тіло нашого військовослужбовця знаходиться на тимчасово окупованій території. Остаточне підтвердження щодо особи буде встановлено після повернення тіла та проведення відповідних експертиз.

«Командування 30-ї окремої механізованої бригади і побратими Героя висловлюють щирі співчуття його рідним та близьким. Помста буде невідворотною», – йдеться у повідомленні 30 бригади.

За даними журналістки Софії Качмар-Тимошенко, шестеро членів однієї родини впізнали на відео свого брата та сина. Наступне випробування – це знайти локацію і тіло.

Укрінформ уточнює, що страчений росіянами військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Шадура родом із села Мала Деревичка Любарської громади Житомирської області.

Генеральний штаб також подає інформацію, що на відео Тимофій Шадура, водночас журналіст Юрій Бутусов припускає, що на фото кадр із страти снайпера Олександра Мацієвського із роти вогневої підтримки 163-го батальйону Територіальної оборони міста Ніжин 119-ї бригади сил ТРО.

За його словами, точна ідентифікація має ключове значення, тому інформація про особу загиблого має бути аргументованою та підтвердженою з кількох джерел. Зараз необхідно чекати повного оприлюднення усієї інформації про обставини загибелі з офіційних джерел, яким надано усі наявні дані.

«30 грудня з самого ранку рота вогневої підтримки, в якій Олександр Мацієвський мав посаду снайпера, зайняла позиції в районі міста Соледар Донецької області… Що саме трапилось під час бою невідомо. Олександр виходив у бій у повному бойовому спорядженні. Він був за посадою снайпером роти вогневої підтримки… Очевидно, відео зняте вже після того, як за невідомих обставин Олександр Мацієвський був захоплений у полон, оскільки ніякого спорядження на ньому на відео не було. У лютому тіло Олександра Мацієвського та двох його побратимів було повернуто додому, але на той момент ніякої інформації про обставини його загибелі не було. Результати судово-медичної експертизи відповідають пораненням, які видно на відео.

14 лютого Олександра Мацієвського було поховано на кладовищі у Ніжині. Таким чином можлива точна ідентифікація загиблого та відео розстрілу. Побратимам відомо, що у героя є син 19-ти років», – повідомив Бутусов.

Як відомо, вчора було оприлюднено відеозапис розстрілу військовослужбовця Збройних Сил України, якого російські окупанти стратили після його слів «Слава Україні».

Військовослужбовцю, якого окупанти демонстративно розстріляли на камеру, після ідентифікації хочуть присвоїти звання Героя України.

Генпрокурор України Андрій Костін повідомив, що за фактом вбивства беззбройного українського захисника вже відкрили кримінальне провадження за ст. 438 ч. 2 ККУ (порушення законів та звичаїв війни).

На цей жорстокий злочин відразу відреагував президент Володимир Зеленський і пообіцяв знайти вбивць. Також він написав у своїх соцмережах «Слава Україні! Героям Слава», чим спровокував масовий флешмоб. Відомі діячі, політики, волонтери та прості українці почали активно публікувати відоме українське гасло на знак вдячності й пошани всім захисникам.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *