ОСТАННІ НОВИНИ

Незаконна приватизація Будинку вчених: справу скерували до суду

Ольга Денисяка

|

До суду скерували обвинувальний акт стосовно колишнього голови однієї із районних адміністрацій Львівської міської ради. Його підозрюють у причетності до незаконної приватизації Будинку вчених – пам’ятки архітектури у самому центрі Львова. Про це Львівському порталу повідомили у відділі інформаційної політики Львівської обласної прокуратури.

Розслідуванням встановлено, що посадовець безпідставно видав розпорядження і підписав свідоцтво на об’єкт, на основі яких було незаконно приватизовано пам’ятку культури у центрі Львова.

В результаті цього Будинок Вчених – історична будівля загальною площею понад 3 200 м кв незаконно вибула з комунальної власності громади області. Через службову недбалість посадовця територіальній громаді завдано збитків на майже 12 млн грн. На незаконно вилучене приміщення накладено арешт.

Прокурори не вказують імені високопосадовця. Втім оскільки йдеться про нерухомість у самому центрі Львова, підписувати розпорядження міг голова Галицької районної адміністрації.

Водночас Zaxid.net, посилаючись на власні джерела, пише, що йдеться про Івана Лозинського, який у 2001-2005 роках очолював Галицьку райадміністрацію. Саме у 2005-му відбулась незаконна приватизація Будинку вчених.

Потім Лозинський також керував ще Сихівською та Личаківською райадмінстраціями Львова. З 2020 року 67-річний Іван Лозинський перебуває на пенсії.

Прокурори завершили досудове розслідування та скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього голови однієї із районних адміністрацій Львівської міської ради за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України).

Керівник окружної прокуратури подав позов до Господарського суду Львівської області про витребування пам’ятки з незаконного володіння.

«Будинок вчених» – колишнє Національне аристократичне казино (до 1939), збудований фірмою «Фельнер і Гельмер» у 1897–1898 роках за проєктом віденських архітекторів Фердинанда Фельнера і Германа Гельмера (автори проєкту Одеського оперного театру).

Скульптурне оздоблення фасадів виконали австрійські скульптори Теодор Фрідль і Райнольд Велькель за моделлю Рудольфа Вейра. Різьблений дерев’яний інтер’єр виготовив Шандор Ярай у львівській фабриці братів Вчеляків. Живописні супрапорти написали львівські митці Станіслав Дембіцький, Станіслав Рейхан, Тадеуш Рибковський, Міхал Созанський. Скульптор Едмунд Плішевський за участі каменярського майстра Юліана Гури виготовив алебастровий камін у фоє.

З 1948 року тут діє Львівський Будинок вчених, із яким пов’язано немало подій наукового, громадсько-політичного і творчого життя Львова та України.

23 вересня 2008 року внесений до переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *