ОСТАННІ НОВИНИ

Львівського експосадовця підозрюють у незаконній приватизації Будинку вчених

Ольга Денисяка

|

Колишньому голові однієї із районних адміністрацій Львова оголосили підозру у причетності до незаконної приватизації Будинку вчених – пам’ятки архітектури у самому центрі Львова. Про це Львівському порталу повідомили у відділі інформаційної політики Львівської обласної прокуратури.

За даними слідства, посадовець безпідставно видав розпорядження та в подальшому підписав свідоцтво на об’єкт, на основі яких було незаконно приватизовано пам’ятку культури у центрі Львова.

«В результаті чого Будинок вчених, історична будівля загальною площею понад 3 200 м кв, незаконно вибула з комунальної власності громади області», – йдеться в повідомленні.

Внаслідок службової недбалості підозрюваного територіальній громаді завдано збитків майже на 12 млн грн.

Прокурори не вказують імені високопосадовця. Втім оскільки йдеться про нерухомість у самому центрі Львова, підписувати розпорядження міг голова Галицької районної адміністрації.

Водночас Zaxid.net, посилаючись на власні джерела, пише, що йдеться про Івана Лозинського, який у 2001-2005 роках очолював Галицьку райадміністрацію. Саме у 2005-му відбулась незаконна приватизація Будинку вчених.

Потім Лозинський також керував ще Сихівською та Личаківською райадмінстраціями Львова. З 2020 року 67-річний Іван Лозинський перебуває на пенсії.

Експосадовцю оголосили підозру у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 ККУ). Наразі слідчі дії тривають, на незаконно вилучене приміщення накладено арешт.

Керівник окружної прокуратури подав позов до Господарського суду Львівської області про витребування пам’ятки з незаконного володіння.

«Будинок вчених» – колишнє Національне аристократичне казино (до 1939), збудований фірмою «Фельнер і Гельмер» у 1897–1898 роках за проєктом віденських архітекторів Фердинанда Фельнера і Германа Гельмера (автори проєкту Одеського оперного театру).

Скульптурне оздоблення фасадів виконали австрійські скульптори Теодор Фрідль і Райнольд Велькель за моделлю Рудольфа Вейра. Різьблений дерев’яний інтер’єр виготовив Шандор Ярай у львівській фабриці братів Вчеляків. Живописні супрапорти написали львівські митці Станіслав Дембіцький, Станіслав Рейхан, Тадеуш Рибковський, Міхал Созанський. Скульптор Едмунд Плішевський за участі каменярського майстра Юліана Гури виготовив алебастровий камін у фоє.

З 1948 року тут діє Львівський Будинок вчених, із яким пов’язано немало подій наукового, громадсько-політичного і творчого життя Львова та України.

23 вересня 2008 року внесений до переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *