ОСТАННІ НОВИНИ

Поліція заблокувала в соцмережах 18 груп ПВК «Редан»

Андрій Котенський

|

В Україні заблоковано 18 каналів проросійських молодіжних груп ПВК «Редан», створених для дестабілізації ситуації у суспільстві шляхом провокування конфліктів і масових бійок між підлітками, повідомляє пресслужба нацполіції України.

За даними правоохоронців, поширення такої субкультури – це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та втягнути підлітків у протиправну діяльність.

Наразі служби встановлюють джерела фінансування, адміністраторів цих інформаційних каналів та організаторів масових заходів.

«Провокування конфліктів і масових бійок між підлітками – таку мету ставали перед собою організатори зібрань молоді, утім поліцейські завадили реалізувати ці злочинні задуми. Загалом протягом двох днів у різних регіонах держави відбулося близько 30 зібрань молоді. Правоохоронці оперативно відреагували і не допустили конфліктних ситуацій між підлітками», – йдеться у повідомленні.

За словами начальника управління ювенальної превенції Національної поліції України Василя Богдана, до управлінь та відділів поліції запросили понад 700 осіб. Більшість із них – неповнолітні. Тож ювенальні поліцейські проводять профілактичні заходи із підлітками та їхніми батьками. При цьому роз’яснюють, що за такі дії передбачено як адміністративну (для батьків неповнолітніх), так і кримінальну відповідальність, яка наступає із 14-ти років.

За його словами, поліцейські уже заблокували 18 каналів та груп, які були створені для «розкручування» цього молодіжного руху та дестабілізації ситуації всередині країни. Оперативні служби разом із Кіберполіцією встановлюють джерела фінансування та адміністраторів цих інформаційних каналів.

Раніше Львівський портал повідомляв, що в центрі Львова підлітки хотіли влаштувати бійку задля участі в російському флешмобі.

«ПВК Редан» – субкультура, яка нещодавно набула популярності в Росії через масові бійки. Її створили під упливом аніме-серіалу Hunter x Hunter, там є бандитське угруповання під назвою «Редан».

Символами цього руху є павук, чорний колір та цифра 4. Незважаючи на свою назву, «ПВК Редан» ніби не має стосунку до приватних військових компаній: учасники руху кажуть, що називають його так заради жарту. За їхніми словами, вони виступають проти ультрас, уродженців Кавказу та мігрантів.

Пам’ятка для батьків від ювенальної поліції

Правоохоронці кажуть, що в мережі останнім часом більшає згадок про прихильників молодіжних субкультур та поширення їх серед підлітків.

Іноді дитина йде в неформальні групи задля самоствердження та самореалізації. При цьому деякі батьки навіть можуть не підозрювати, що її дитина належить до певної субкультури та може мати девіантну поведінку.

В зону ризику проявів деструктивної поведінки потрапляють ті підлітки, яким бракує батьківської уваги і підтримки, а також ті, чиє перебування в інтернеті не контролюють.

Поради батькам:

  • Спокійно, відкрито і прямо спілкуйтеся з дитиною. Надайте їй можливість говорити, коли вона буде до цього готова. Не підганяйте її.
  • Якщо дитина розповідає, куди вона ходить та як проводить свій час, проявіть якомога повнішу обізнаність в цій темі. Виявляйте терпіння, наполегливість, доброзичливість для уникнення емоційного дискомфорту, недовіри чи агресії з боку підлітка.
  • Опановуйте інтернет-технології, майте власний акаунт і станьте другом своїй дитині в соціальних мережах.
  • Щотижня аналізуйте вміст сторінок дитини, уважно читайте її публікації, вивчайте групи, до яких вона приєдналася.
  • «Познайомтеся» з її віртуальними друзями, звертайте увагу на фото й відео, що викликають інтерес дитини, зокрема ті, що збережені, поширені або вподобані.
  • Покажіть дитині, що вона вам небайдужа, що ви піклуєтеся про неї та запропонуйте спільно провести час.
  • Зосередьтеся на тому, щоб показати дитині її переваги, знайдіть у неї сильні сторони, допоможіть їй побачити себе унікальною особистістю.
  • Після встановлення контакту і довіри з боку підлітка до вас слід пояснити згубність і безперспективність деструктивної поведінки, підкріплюючи це фактами. Допоможіть дитині зрозуміти ризик деструктивної поведінки і невідворотної відповідальності за скоєне (зокрема при вчиненні булінгу або іншого правопорушення).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *