ОСТАННІ НОВИНИ

В центрі Львова підлітки хотіли влаштувати бійку задля участі в російському флешмобі, – депутат

Наталя Дуляба

|

В понеділок, 27 лютого, в центрі Львова група підлітків намагалась влаштувати масову бійку і таким чином долучитись до російського флешмобу. Про це повідомив депутат Львівської міськради Ігор Зінкевич.

Випадок стався близько 17:00 год. біля ТРЦ Forum Lviv, що на вул. Під Дубом. Тут зібралась група підлітків, яка збиралась влаштувати масову бійку. Втім на місце оперативно прибула поліція, яка не допустила такого розвитку подій.

Ігор Зінкевич каже, що таким чином неповнолітні долучитися до молодіжної субкультури «ПВК Редан», яка виникла й активно діє в Росії. Її прихильники, підлітки, збираються великими групами й в громадських місцях влаштовують бійки. За даними депутата, такі «зібрання» вже проводили в Полтаві, Дніпрі та Івано-Франківську.

«Сьогодні невідомі створили Telegram-канал “ПВК “Редан” Львів”. Його учасники обговорюють поширення наративів такої субкультури серед підлітків у Львові», – зауважив Зінкевич.

УВАГА! На відео присутня ненормативна лексика

Офіційної інформації від Нацполіції Львівщини про цей інцидент наразі немає, однак у центрі Харкова сьогодні, 27 лютого, сталась аналогічна подія.

За даними Нацполіції Харківщини, на одній з центральних площ Харкова близько 14:00 год. зібрались підлітки, аби влаштувати масову бійку і таким чином підтримати флешмоб «ПВК Редан», запущений у Російській Федерації.

Правоохоронці встановили 245 учасників масового заходу, 30 із яких є повнолітніми. Серед неповнолітніх було 149 хлопців та 66 дівчат. Для з’ясування всіх обставин їх забрали у райвідділення, туди ж викликали батьків. До роботи залучили також ювенальних поліцейських.

Інцидент із підлітками у Харкові, фото – Нацполіція Харківщини

«Я звертаюся до всіх дорослих. Будьте уважними з вашими дітьми, підтримуйте з ними постійний зв’язок, допомагайте їм розібратися в тому, що відбувається, де добро, а де зло. Війна йде не тільки на полі бою. Ворог хоче знищити нашу країну і використовує наших з вами дітей задля досягнення своїх кровожерливих цілей. Тільки разом ми зможемо це зупинити. Тільки разом ми переможемо цих варварів. Давайте не дозволимо державі членистоногих покалічити наших дітей ще більше, ніж вони скалічені війною зараз», – наголосив зі свого боку очільник поліції Харківщини Володимир Тимошко.

Відомості про подію у Харкові внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 294 (масові заворушення), ч. 2 ст. 304 (втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність) Кримінального кодексу України.

Санкціями статей передбачена відповідальність у вигляді до 10 років тюрми.

Як пише BBC, «ПВК Редан» – субкультура, яка нещодавно набула популярності в Росії через масові бійки. Її створили під упливом аніме-серіалу Hunter x Hunter, там є бандитське угруповання під назвою «Редан».

Символами цього руху є павук, чорний колір та цифра 4. Незважаючи на свою назву, «ПВК Редан» ніби не має стосунку до приватних військових компаній: учасники руху кажуть, що називають його так заради жарту. За їхніми словами, вони виступають проти ультрас, уродженців Кавказу та мігрантів.

Протягом останніх кількох днів у Росії вже декілька разів затримували групи підлітків через бійки, які правоохоронці пов’язують із «ПВК Редан».

Пам’ятка для батьків від ювенальної поліції

Правоохоронці кажуть, що в мережі останнім часом більшає згадок про прихильників молодіжних субкультур та поширення їх серед підлітків.

Іноді дитина йде в неформальні групи задля самоствердження та самореалізації. При цьому деякі батьки навіть можуть не підозрювати, що її дитина належить до певної субкультури та може мати девіантну поведінку.

В зону ризику проявів деструктивної поведінки потрапляють ті підлітки, яким бракує батьківської уваги і підтримки, а також ті, чиє перебування в інтернеті не контролюють.

Поради батькам:

  • Спокійно, відкрито і прямо спілкуйтеся з дитиною. Надайте їй можливість говорити, коли вона буде до цього готова. Не підганяйте її.
  • Якщо дитина розповідає, куди вона ходить та як проводить свій час, проявіть якомога повнішу обізнаність в цій темі. Виявляйте терпіння, наполегливість, доброзичливість для уникнення емоційного дискомфорту, недовіри чи агресії з боку підлітка.
  • Опановуйте інтернет-технології, майте власний акаунт і станьте другом своїй дитині в соціальних мережах.
  • Щотижня аналізуйте вміст сторінок дитини, уважно читайте її публікації, вивчайте групи, до яких вона приєдналася.
  • «Познайомтеся» з її віртуальними друзями, звертайте увагу на фото й відео, що викликають інтерес дитини, зокрема ті, що збережені, поширені або вподобані.
  • Покажіть дитині, що вона вам небайдужа, що ви піклуєтеся про неї та запропонуйте спільно провести час.
  • Зосередьтеся на тому, щоб показати дитині її переваги, знайдіть у неї сильні сторони, допоможіть їй побачити себе унікальною особистістю.
  • Після встановлення контакту і довіри з боку підлітка до вас слід пояснити згубність і безперспективність деструктивної поведінки, підкріплюючи це фактами. Допоможіть дитині зрозуміти ризик деструктивної поведінки і невідворотної відповідальності за скоєне (зокрема при вчиненні булінгу або іншого правопорушення).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *