ОСТАННІ НОВИНИ

На з’їзді суддів обрали усіх 8 членів Вищої ради правосуддя

Анастасія Диняк

|

Позачерговий з’їзд суддів України обрав усіх вісьмох членів Вищої ради правосуддя. Про це повідомила пресслужба Ради суддів України.

Так, останнім представником у Вищу раду правосуддя на з’їзді став Сергій Бурлаков. Його обрали за підсумками повторного туру таємного голосування.

Також раніше членами ВРП стали Тетяна Бондаренко та Олена Ковбій. Напередодні оголосили ще п’ятьох представників.

Відтак, з’їзд суддів обрав усіх вісьмох членів Вищої ради правосуддя:

  • Котелевець Алла Вікторівна – суддя Харківського апеляційного суду;
  • Усик Григорій Іванович – суддя Касаційного цивільного суду у складі ВС;
  • Сасевич Олександр Михайлович – суддя Львівського окружного адміністративного суду;
  • Бокова Юлія Валеріївна – суддя Господарського суду Донецької області;
  • Попікова Ольга Володимирівна – суддя Північного апеляційного господарського суду;
  • Бондаренко Тетяна Знаменівна – суддя Миколаївського апеляційного суду;
  • Ковбій Олена Василівна – суддя Херсонського окружного адміністративного суду;
  • Бурлаков Сергій Юрійович – суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду.

Зазначається, що всі новообрані члени ВРП склали присягу і будуть працювати в органі суддівського врядування протягом чотирьох наступних років.

У Раді суддів наголосили, що обрання кандидатів від з’їзду суддів України дозволить розблокувати роботу Вищої ради правосуддя і поверне їй інституційну спроможність приймати рішення, позаяк з новообраними членами кількісний склад ВРП становитиме 15 осіб, а це необхідний кворум для роботи колективного органу.

Наприкінці лютого 2022 року десять членів ВРП достроково склали свої повноваження. Відтак орган не мав достатньої кількості членів для ухвалення рішень та припинив роботу.

Нагадаємо, у серпні Верховна Рада України обрала Романа Маселка та Миколу Мороза членами Вищої ради правосуддя. Що про них відомо читайте за посиланням.

Додамо, що Вищу раду правосуддя утворили у 2017 році. Це незалежний конституційний орган державної влади та суддівського врядування. Зокрема члени ради приймають рішення щодо призначення та звільнення суддів, притягують до дисциплінарної відповідальності суддів та прокурорів.

Згідно з «Законом Про Вищу раду правосуддя», вона складається з двадцяти одного члена.  Десятьох членів обирає з’їзд суддів України з числа суддів чи суддів у відставці, двох призначає Президент, ще двох обирає Верховна Рада, двох – з’їзд адвокатів, двох – Всеукраїнська конференція прокурорів, двох – з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *