ОСТАННІ НОВИНИ

Вища рада правосуддя припинила роботу

Оксана Попович

|

Десять членів Вищої ради правосуддя достроково склали свої повноваження. Відтак орган не має достатньої кількості членів для ухвалення рішень, тому припиняє роботу. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі ВРП.

У Вищій раді правосуддя заявили, що з 8 лютого Етична рада розпочала одночасне оцінювання всіх чинних членів ВРП, що завадило безперебійному функціонуванню органу. Водночас у ВРП наполягають, що повноваження Етичної ради, яка ініціювала їх оцінювання, не мають конституційної основи.

«Можливість подальшого безперебійного функціонування ВРП за таких обставин ставиться у пряму залежність від рішень та дій Етичної ради, адже передбачена законом ймовірність відсторонення Етичною радою від посади бодай одного члена Вищої ради правосуддя матиме наслідком припинення діяльності Вищої ради правосуддя у зв’язку з відсутністю кворуму цього конституційного органу», – йдеться у повідомленні.

Відтак у ВРП кажуть, що подальша діяльність цього органу в рамках такої залежності порушує гарантії діяльності її членів, що є неприпустимим.

«Наведені обставини спонукали до дострокового складання повноважень більшістю членів Ради правосуддя. Рішеннями Вищої ради правосуддя заяви десяти членів Ради про звільнення за власним бажанням задоволені», – зазначає пресслужба органу.

Варто додати, що 8 лютого цього року Етична рада ініціювала оцінювання одночасно 14 чинних членів Вищої ради правосуддя. Такі перевірки члени ВРП назвали неприйнятними і пригрозили достроково скласти повноваження.

Що відомо про Вищу раду правосуддя та Етичну раду?

Вища рада правосуддя (ВРП) —це  утворений у 2017 році незалежний конституційний орган державної влади та суддівського врядування. Він ухвалює рішення щодо призначення суддів, їхніх перевід чи звільнення, а також притягує до дисциплінарної відповідальності суддів і прокурорів.

Етична рада – це незалежний орган, який почав діяти з 1 грудня 2021 року на вимогу міжнародних партнерів в Україні. Етична рада має оцінювати на доброчесність членів та кандидатів до Вищої ради правосуддя. До складу Етичної ради увійшли шестеро людей — по троє від Ради суддів та міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у галузі запобігання корупції.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *