ОСТАННІ НОВИНИ

Рада обрала двох членів Вищої ради правосуддя

Анастасія Диняк

|

Верховна Рада України обрала Романа Маселка та Миколу Мороза членами Вищої ради правосуддя. Про це повідомив депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Так, одним з новопризначених є Роман Маселко, який понад вісім років займається захистом потерпілих у справах Майдану.

«Роман присвятив своє життя боротьбі за справедливі суди. За 8 років він ініціював більше 400 дисциплінарних справ проти суддів і вже добився звільнення 60 упирів. Продовжує вести справи потерпілих під час Майдану та боротися за звільнення та справедливе покарання ДАІшників, прокурорів, слідчих та суддів Майдану», – написав український кінорежисер та громадський активіст Олег Сенцов.

У пресслужбі ГО «Автомайдан» призначення Маселка назвали «важливим кроком до реального очищення судової системи».

На рейтинговому голосуванні Маселко набрав 203 голоси. Другим членом ВРП став Микола Мороз, який є кандидатом юридичних наук. Він набрав 291 голос.

На фінальному голосуванні за кандидатів проголосували 258 депутатів:

  • «Слуга народу» – 181;
  • «Європейська солідарність» – 21;
  • «Батьківщина» – 14;
  • Платформа за життя та мир – 18;
  • «За майбутнє» – 2;
  • «Голос» – 9;
  • «Довіра» – 0;
  • «Відновлення України» – 1;
  • Позафракційні – 12.

Вищу раду правосуддя утворили у 2017 році. Це незалежний конституційний орган державної влади та суддівського врядування. Зокрема члени ради приймають рішення щодо призначення та звільнення суддів, притягують до дисциплінарної відповідальності суддів та прокурорів.

Довідка:

Роман Маселко – член правління фундації DEJURE, ексголова Ради громадського контролю НАБУ, член Громадської ради доброчесності громадської організації ВО «Автомайдан».

Маселко безкоштовно був адвокатом близько двох десятків автомайданівців, яких переслідували за поїздку до Межигір’я в грудні 2013 року. Він збирав і систематизував докази фальсифікації рапортів ДАІ, на підставі яких учасників «Автомайдану» притягували до відповідальності.

Микола Мороз – кандидат юридичних наук університету імені Ярослава Мудрого, працював на кафедрі цивільного права.

Зазначимо, окрім затверджених кандидатів на місце претендували ще суддя Олена Заічко та адвокат, колишній інспектор ВРП Віталій Талько.

Зауважимо, згідно з «Законом Про Вищу раду правосуддя», вона складається з двадцяти одного члена.  Десятьох членів обирає з’їзд суддів України з числа суддів чи суддів у відставці, двох призначає Президент, ще двох обирає Верховна Рада, двох – з’їзд адвокатів, двох – Всеукраїнська конференція прокурорів, двох – з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *