ОСТАННІ НОВИНИ

Українських дітей депортували до 57 регіонів РФ, зокрема – на Сахалін

Ольга Денисяка

|

росія, відповідно до відкритих джерел, депортувала українських дітей щонайменше до 57 своїх регіонів, зокрема на Сахалін та до Дагестану. Про це в інтерв’ю hromadske розповіла правозахисниця та юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська.

«У випадках, коли дітей депортують разом із їхніми батьками, росіяни намагаються уникати скупчення українців на одній території. Тому їх повсюди розсіюють, щоб інтегрувати у спільноту»,  зазначає правозахисниця.

Додає, що росія нікого не підпускає до депортованих дітей та порушує норми Женевської конвенції додаткового протоколу І.

«Не надає жодних відомостей про дітей та де їх утримують ні Міжнародному Комітету Червоного Хреста, ні ЮНІСЕФ»,  пояснює Рашевська.

Офіційно міністерство оборони рф повідомляє про понад 300 тисяч депортованих дітей. У Держдепі США говорили про 260 тисяч вивезених дітей.

Українській владі поки вдалося ідентифікувати 13,8 тисячі таких дітей. А повернути додому вдалося 125 дітей. «Це ті, кого шукали родичі, які здійняли великий медіаскандал», — каже Рашевська.

Як повідомляв Львівський портал, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що за час повномасштабної війни окупанти примусово депортували до Росії вже більше 2 мільйонів українців.

Уповноважена президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук на початку грудня заявила, що Російська Федерація депортувала з України понад 13 тисяч дітей.

Нагадаємо, повідомити про зникнення, депортацію та злочин проти дитини можна через урядовий сайт «Діти війни».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *