ОСТАННІ НОВИНИ

У Росії почався снарядний голод, – Буданов

Наталя Дуляба

|

Крім сучасних високоточних ракет, російській армії з початку осені почало бракувати необхідної кількості артилерійських снарядів. Про це сказав очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов в інтерв’ю Liga.net.

«Російська армія зустрічається з майже ідентичними проблемами, як і ми. Тільки ми – з березня, а вони приблизно з початку осені. Як у нас є проблема зі снарядами до артилерії, яку ми вирішуємо завдяки партнерам, так і в них це почалося. Як у нас почались проблеми з осколково-фугасними снарядами до танків, так само в них. Те саме стосується ракет до РСЗВ», – зауважив керівник української розвідки.

За його словами, зараз росіяни активно шукають, де у світі можна було б придбати снаряди калібру 152 і 155 мм, реактивні снаряди до «Градів» й «Ураганів», реактивно-фугасні постріли. І деякі держави готові Росії тут допомогти, однак здебільшого роблять це через треті країни.

Щодо поставок зброї Кремлю з Ірану Буданов відзначив, що питання щодо балістичних ракет залишається відкритим. Однак «всі працюють над тим, щоб цього не сталося».

«Сам Іран зрозумів, що так просто передати це (ракети, – ред.) Росії, це не сприймається світом. Навіть тим світом, з яким вони звикли нормально спілкуватись… Вони (РФ, – ред.) намагаються придбати в них боєприпаси й хочуть, щоб іранці продали балістичні ракети. Проте жодної ракети Іран так і не передав», – підкреслив Кирило Буданов.

На питання щодо постачань зброї з Китаю він відповів, що КНР цього досі не зробила і, найімовірніше, не зробить.

Зазначимо, що про ракетний голод Росії українська розвідка заявила ще на початку осені. Якщо повномасштабного вторгнення РФ мала 900 ракет високоточних типу «Іскандер», станом на середину жовтня запас зменшився до 124 штук. Відтак у Росії намагаються налагодити виробництво, однак воно не може надолужити втрати через відсутність іноземних чипів та інші труднощі.

Тому останнім часом російські окупанти беруть паузи між атаками по Україні, аби накопичити необхідну кількість ракет. Також РФ використовує для обстрілів ракети, щойно зняті з конвеєра.

На початку грудня Кирило Буданов говорив про те, що в Москви залишилось високоточних ракет на кілька масованих ударів по Україні. Зараз його думка не змінилась.

«Тієї кількості ракет, яка залишилась, якщо взяти суто математично їхні розрахунки, вистачить на два-три рази з інтенсивністю в залпі в середньому 70-75 ракет. І в принципі вони закінчаться взагалі. Якщо подивитись на інтенсивність ракетних атак Росії, то вони робили ці теракти щодо об’єктів критичної інфраструктури спочатку раз на тиждень. Потім – раз на 10 днів, потім – раз на два тижні. Зараз пауза ще більша. Цей проміжок часу обумовлений виключно однією проблемою – швидкоплинне скорочення ракетного арсеналу РФ. Їхня промисловість не здатна покрити ту кількість, яку вони витрачають. Попри всі намагання це нереально», – резюмував глава ГУР.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *