ОСТАННІ НОВИНИ

В деокупованому Херсоні виявили нові катівні рашистів

Наталя Дуляба

|

Правоохоронці виявили ще чотири приміщення у Херсоні, де під час окупації російські війська незаконно утримували людей і жорстоко їх катували. Про це Львівському повідомили в Офісі генпрокурора України.

Війська РФ і представники спецслужб влаштували свої катівні у захоплених будівлях Херсонського ізолятора тимчасового тримання, слідчому ізоляторі та в одному з райвідділів поліції.

Під час огляду приміщень українські правоохоронці виявили документи, у тому числі так звані посвідчення представників окупаційної поліції, графіки чергувань, розклеєні позначки «дежурная часть», «кабинет следствия», «уголовный розыск».

«Вилучено частини резинових кийків, дерев’яну биту, апарат, яким окупанти катували мирних мешканців струмом, лампу розжарювання та кулі зі стін. У камерах та підвалах щодо людей застосовували різні методи тортур, фізичне та психологічне насильство», – кажуть у Генпрокуратурі.

Крім того, ще одну катівню рашисти влаштували у підвалі однієї з офісних будівель. Під час огляду із потерпілими правоохоронці знайшли там кайданки, частину металопластикової труби та інші речі, які свідчать про застосування тортур щодо українців.

За цими фактами відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 438 ККУ (порушення законів та звичаїв війни). Наразі триває слідство, встановлюють усіх мешканців, що постраждали від дій російських окупантів у їхніх катівнях.

Нагадаємо, одну з перших катівень у Херсоні виявили невдовзі після деокупації. Її облаштували у цивільному приміщенні без будь-яких меблів і вентиляції. Людей не випускали у вбиральню, допитували, катуючи струмом, били та чинили психологічне насильство.

Додамо, що на території звільненої у вересні Харківщини правоохоронці виявили вже 23 катівні. Там рашисти насильно утримували патріотично налаштованих українців і застосовували до них тортури.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *