ОСТАННІ НОВИНИ

Для підготовки до нападу з Білорусі потрібно мінімум 2-3 місяці, – Генштаб

Наталя Дуляба

|

Щоб підготувати необхідне ударне угруповання на території Білорусі, потрібно щонайменше 2-3 місяці. Тому повторити напад на Україну російські окупанти можуть не раніше грудня-січня 2023 року. Про це під час брифінгу 3 листопада повідомив заступник начальника головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

«Зараз переміщення (військових РФ до Білорусі, – ред.) здійснюється переважно завдяки мобілізованим. Це ударне угруповання необхідно підготувати, провести злагодження військовослужбовців, спланувати для них завдання. Протягом найближчих тижнів це не очікується. Ми вважаємо, це може бути не раніше ніж через 2-3 місяці», – сказав він.

Олексій Громов зауважив, що зараз Росія і Білорусь своїми заявами про спільне угруповання військ так званої «Союзної держави» хочуть відволікти увагу України та відтягнути ЗСУ зі сходу та півдня на північ, до Булорусі.

За його словами, зараз із території РФ перекидають здебільшого підрозділи першої танкової армії та другої мотострілецької дивізії, їх розміщують на основних військових полігонах Білорусі.

Зокрема, протягом жовтня переміщено близько 1500 залізничних платформ із озброєнням та військовою технікою, до 200 пасажирських вагонів та понад 100 вантажних вагонів із військовим майном.

Разом із тим Олексій Громов відзначив, що «особливу роль» відводять авіабазі в населеному пункті Лугінець у Брестській області, де знаходяться іранські безпілотники та їхні оператори.

«Наші підрозділи готові до будь-яких дій з боку противника. Ситуація контрольована і цілком стабільна», – сказав Громов і додав, що наразі перекидання техніки і військових до Білорусі ніяк не впливає на Україну.

Нагадаємо, ще у другій половині жовтня Генштаб ЗСУ заявив, що загроза наступу з території Білорусі зростає.

Зі свого боку силовики й військові стверджували, що Україна готова до будь-якого розвитку подій з боку Білорусі, у прикордонній зоні заміновані усі шляхи. Тому якщо ворог таки спробує вторгнутися в Україну, то отримає відсіч ще на кордоні.

Наприкінці жовтня у Генштабі заявили, що діяльність російських і білоруських Збройних Сил на території Республіки Білорусь свідчать про системну підготовку до ескалації. Проте ознак формування наступального угруповання в Білорусі на той момент не було.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *