ОСТАННІ НОВИНИ

Рада призначила Пишного новим головою НБУ

Анастасія Диняк

|

Верховна Рада України підтримала призначення на посаду голови НБУ ексочільник Ощадбанку Андрія Пишного. Про це повідомив перший заступник голови податкового комітету ВРУ Ярослав Железняк.

Так, призначення Пишного підтримали 290 народних депутатів.

По фракціям:

  • «Слуга народу» – 212;
  • «Європейська солідарність» – 0;
  • «Батьківщина» – 13;
  • Платформа за життя та мир – 17;
  • «За майбутнє» – 6;
  • «Голос» – 5;
  • «Довіра» – 18;
  • Відновлення України – 12;
  • Позафракційні –

За даними Железняка, Пишний особисто був присутній на засіданні Ради. Пишний наголосив, що офіційний курс НБУ наразі адекватний і відповідає поточним економічним реаліям.

Також він додав, Україні потрібна співпраця з МВФ для залучення від міжнародних партнерів коштів на покриття дефіциту у понад 30 мільярдів доларів на рік.

6 жовтня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради подання про призначення Андрія Пишного головою Національного банку України.

Як пише Економічна правда, в Андрія Пишного є 16 років стажу в банківській системі. На час його керування припали найбільш значущі зміни в Ощадбанку і виведення фінустанови на прибуткову діяльність.

Також під час його роботи в банку відбулась одна з найбільш гучних перемог України в міжнародному арбітражі з Росією щодо активів Ощадбанку в Криму на 1,3 млрд доларів.

Пишний останнім часом тісно співпрацює з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком, зокрема в межах міжнародної санкційної групи Єрмака – Макфола.

Пишний та Єрмак знайомі давно. У 2016 році вони заснували громадську організацію «Відчуй», яка допомагає людям з вадами слуху. Крім них, фундаторкою цієї організації є засновниця та волонтерка фонду «Таблеточки» Ольга Кудиненко, а її першим керівником була волонтерка Тата Кеплер.

Нагадаємо, голову Нацбанку Кирила Шевченка Верховна Рада звільнила 6 жовтня. Хоча напередодні він сам заявив, що йде з посади голови НБУ через проблеми зі здоров’ям. Шевченко очолював Нацбанк із 2020 року, до цього був головою правління «Укргазбанку».

Невдовзі після того, як Кирило Шевченко оголосив про свою відставку, Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили йому підозру у розтраті більше 206 млн грн під час його роботи у державному «Укргазбанку».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *