ОСТАННІ НОВИНИ

Палій зі Львівщини першим в Україні заплатить компенсацію за виїзд пожежників

Наталя Дуляба

|

60-річний мешканець Львівщини, який палив суху траву, став першим порушником в Україні, якого суд зобов’язав сплатити компенсацію за виїзд рятувальників. Про це Львівському порталу повідомили у відділі інформаційної політики обласної прокуратури.

Йдеться про 60-річного мешканця села колишнього Жовківського району, який цьогоріч у березні палив суху траву біля житлових і господарських будинків.

Хтось із очевидців викликав рятувальників. Вони приїхали на місце і погасили вогонь, який вже встиг знищити 400 кв м рослинності. Згодом працівники ДСНС встановили ім’я палія і він сплатив штраф (за ст. 175 Кодексу України про адмінправопорушення).

Втім на цьому історія не закінчилась. Прокурори подали позов про відшкодування шкоди, завданої спалюванням сухої трави, і просили стягнути з порушника більше 130 тисяч грн компенсації за роботу пожежників. Цю суму розрахували відповідно до Методичних рекомендацій щодо визначення збитків від пожеж.

«Суд погодився із доводами прокуратури і ухвалив стягнути з громадянина-палія цю суму на користь пожежного загону», – кажуть у прокуратурі.

Втім рішення про виплату компенсації чоловік ще може оскаржити у Львівському апеляційному суді.

Нагадаємо, законодавство України забороняє спалювання сухої трави, чагарників і карає за такі дії штрафами від 3060 до 30 600 грн. Водночас у воєнний час спалювання трави можуть прирівняти до диверсії, що передбачає кримінальну відповідальність.

Палії на Львівщині зазвичай активізовуються, як тільки сходить сніг. Цьогоріч перші пожежі сухостою рятувальники загасили ще 14 лютого.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *