ОСТАННІ НОВИНИ

Наступ на Херсонщині: ЗСУ просунулись на 10-20 км

Наталя Дуляба

|

В ході наступальної операції на Херсонщині ЗСУ вигнали російських окупантів із восьми населених пунктів і таким чином на різних ділянках фронту просунулись на 10-20 км. Ворог намагається втримати позиції, але на окремих напрямках відступає, знищуючи свої запаси боєприпасів і переправи. Про це йдеться на сторінці Оперативного командування «Південь» у Facebook.

«За результатами ретельно спланованої та блискуче реалізованої військової операції із визволення територій Херсонщини з-під окупації нашими підрозділами звільнено, закріплено і відновлено державний прапор України в Любимівці, Хрещенівці, Золотій Балці, Біляївці, Українці, Великій і Малій Олександрівках, а також у Давидовому Броді Бериславського району. На різних ділянках фронту вдалось заглибитись від 10 до 20 км», ‒ вказано у зведенні.

Рашисти намагаються утримати окуповані території, зосереджуються на спробах зриву активних дій українського війська. На окремих напрямках ворог перегруповується, намагається підтягувати резерви, але подекуди залишає позиції, відходить на безпечну відстань. При цьому окупанти знищують власні запаси боєприпасів, намагаються зруйнувати мости та переправи, аби уповільнити темпи наступу ЗСУ.

Разом із тим агресор продовжує тероризувати місцевих мешканців, завдає ударів по цивільній інфраструктурі житлових районах тилових населених пунктів. По позиціях наших військових продовжує вести артилерійський вогонь, наносити ракетні удари.

Так, надвечір 4 жовтня двома ракетами С-300 ворог наніс ракетний удар по Березнегуватській громаді Миколаївщини, без втрат. Півтора десятки снарядів важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню випустив по Очакову, бажаючи пошкодити портову інфраструктуру. Постраждалих нема.

Реактивними системами залпового вогню рашисти обстріляли і Марганецьку громаду на Дніпропетровщині. Попередньо відомо про некритичні пошкодження, обійшлось без постраждалих.

Українська авіація за добу нанесла сім ударів по противнику, підрозділи протиповітряної оборони знищили три безпілотники «Орлан-10» в Бериславському та Миколаївському районах, а також два гелікоптери Мі-8 та Мі-24 в районі Костромки й Брусківського.

Ракетно-артилерійські підрозділи Сил оборони півдня виконали 290 вогневих завдань. Орієнтовні втрати противника за добу складають: 31 рашист та понад чотири десятки ворожої техніки, серед яких – 8 танків, 26 одиниць автобронетехніки, крупнокаліберна гаубиця «Мста-Б» і гармата-гаубиця.

В Чорному морі 9 ворожих кораблів продовжують маневрувати без зміни району плавання та ступеня загрози. На бойовому чергуванні перебувають три надводні та два підводні ракетоносії.

Загалом ситуацію на півдні України наші військові називають складною, але контрольованою. Загроза завдання ракетних ударів зберігається по всій території держави. Українців закликають не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

Нагадаємо, станом на 4 жовтня ЗСУ деокупували загалом 1534 населені пункти в Україні, 483 із них – на Харківщині.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *