ОСТАННІ НОВИНИ

Як вплине наступ ЗСУ на псевдореферендум окупантів

Наталя Дуляба

|

Активізація бойових дій на півдні України може спонукати російських окупантів вкотре відкласти свій псевдореферендум щодо приєднання до рф або навпаки пришвидшитись і поспіхом провести його. Про це 30 серпня під час брифінгу сказала начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

Так звана окупаційна «влада» у Херсонській й частині Запорізької області помітно нервує, готуючись провести свій псевдореферендум, адже розуміє, що забезпечити необхідний кремлю результат не може. Тому на думку Наталії Гуменюк, не виключено, що фейкове волевиявлення знову перенесуть, наприклад, на 15 вересня.

«Ми спостерігаємо підвищену напруженість і знервованість (окупантів, – ред.), оскільки дата перенесеного вчергове референдуму, 11 вересня, наближається, а результати все химерніші. Навіть їхні спроби збирати фальсифіковані особисті дані населення не допомагають. Вони навіть вже самі не вірять, що в них щось вийде, тому дати щоразу переносять. Вже зараз йде мова не тільки про 11 вересня, коли в росії буде єдиний день голосування, а й про 15 вересня. Хоча я впевнена, що дату будуть знову переносити, поки взагалі не відмовляться від цієї ідеї», – сказала речниця Сил оборони півдня України.

Водночас вона зауважила, що бойові дії, які останніми днями активізували Збройні Сили на півдні України, можуть як пришвидшити проведення так званого «референдуму» на тимчасово окупованих територіях, так і вкотре відкласти його.

«Вони (окупанти, – ред.) можуть як прискоритись, щоб поспіхом провести той референдум абияк. А може бути й навпаки: дату знову перенесуть і будуть намагатись переконати, що чинять відповідно до якогось там законодавства. Хоча і перша, і друга версії є досить розвіяні у свідомості тих людей, які причетні до організації цих референдумів. В них є просто ідея «фікс» його провести», – додала Наталія Гуменюк.

Нагадаємо, за останніми даними розвідки, на тимчасово окупованих росією територіях України вже практично завершили підготовку до проведення так званих «референдумів» щодо приєднання до рф. Але не виключено, що їх можуть провести у різні дні, а не 11 вересня, коли в росії передбачений єдиний день голосування.

Відомо також, що більшість мешканців окупованого Маріуполя не збирається брати участь у псевдореферендумі. Тим часом у Запорізькій області загарбники можуть організувати «референдум», залучивши не більше 35% населення, адже решта виїхала на підконтрольні Україні території.

29 серпня стало відомо, що ЗСУ розпочали наступальні дії на багатьох напрямках на півдні. Українців закликають дотримуватись режиму інформаційної тиші, аби не заважати військовим роботи свою роботу.

Це стосується поширення будь-якої інформації про хід бойових дій, в тому числі й про населені пункти, які можуть бути звільнені. Потрібно дочекатись, коли такі дані спершу повідомить Генштаб чи Міноборони.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *