ОСТАННІ НОВИНИ

«Медична децентралізація»: що зміниться з лікарнями на Львівщині

Наталя Дуляба

|

В Україні стартує наступний етап медичної реформи, який передбачає формування спроможної мережі лікарень у кожній області – госпітальних округів. У Львівський госпітальний округ увійдуть 27 медустанов. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я.

Новий етап медичної реформи на початку липня запустила Верховна Рада України, ухваливши законопроєкт №2347. Він передбачає так звану «медичну децентралізацію» – оптимізацію та реорганізацію лікарень в ефективну мережу відповідно до нового адміністративно-територіального поділу.

Тобто лікарні у кожній області реформують та об’єднають у госпітальний округ – об’єднання існуючих лікарень в одну мережу за принципом доступності, щільності та кількості населення, наявності медукомплектування та відповідної дорожньої інфраструктури.

Таким чином кожна область буде окремим госпітальним округом, де мешканцям будуть надавати якісні медичні послуги, які відповідають міжнародним стандартам та практикам.

Зауважимо, що у Львівській громаді ще у 2021 почали розробляти нову медичну мережу, яка передбачає реорганізацію міських лікарень у три територіальні медоб’єднання. Перше – надає всю невідкладну допомогу, друге – акушерство й гінекологія, третє – реабілітація й паліативна допомога.

Кожен госпітальний округ ділитиметься на кластери. Їх на Львівщині буде 7, вони збігаються з межами нових районів. Лікарні одного госпітального округу будуть розділені на надкластерні, кластерні та загальні.

«Реформа передбачає, що найпростіші захворювання лікуватимуться якомога ближче до пацієнта у загальних лікарнях. При більш складних проблем зі здоровʼям пацієнт потраплятиме у кластерні та надкластерні лікарні, які надаватимуть високоспеціалізовані послуги», – пояснюють у МОЗ.

У відомстві наголошують, що після формування госпітальних округів людина потраплятиме саме до тієї лікарні, яка відповідає її стану та матиме все необхідне обладнання для діагностики та лікування.

Відтак на Львівщині сформують Львівський госпітальний округ, який складатиметься зі 7 кластерів. Загалом округ сформують 27 спроможних лікарень:

17 загальних лікарень – надаватимуть лише базові (найпростіші) медпослуги пацієнтам однієї або кількох громад. Одна загальна лікарня розрахована на 50-80 тисяч населення;

8 кластерних лікарень – надаватимуть допомогу при найбільш поширених хворобах пацієнтам у середніх і важких випадках. Доїзд до такої лікарні повинен займати до 1 год., одна лікарня розрахована на 150 тисяч населення;

2 надкластерні лікарні – надаватимуть допомогу пацієнтам у надскладних станах. Така лікарня буде максимально оснащена сучасним обладнанням та матиме найширший спектр послуг. У кожній області обов’язково будуть дві надкластерні лікарні: доросла й дитяча.

Натисніть на зображення для збільшення

«Так, наприклад, вже з початку 2023 року, пацієнти з інстультами та інфарктами зможуть отримати лікування виключно у кластерних та надкластерних медичних закладах, в яких розташовуватимуться сучасні кардіоцентри. Адже наразі в Україні щороку понад 30 тисяч пацієнтів помирають від інсультів саме через несвоєчасну та неякісно надану  медичну допомогу», – підкреслюють у МОЗ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *