ОСТАННІ НОВИНИ

Лікарні Львова реорганізують. Що зміниться для мешканців та лікарів

Юлія Осим

|

У Львові реорганізують систему охорони здоров’я, відтак, міські лікарні напрацюють нову медичну стратегію. Зокрема, у місті створять три медичні об’єднання, заявив мер Андрій Садовий під час зустрічі з головними лікарями закладів міста. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

Так, перше ТМО «Багатопрофільна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги» надаватиме ургентну медичну допомогу. Воно об’єднає три медичні центри – «Клінічну лікарня швидкої медичної допомоги м. Львова», «8-му міську клінічну лікарню м. Львова» та «Міську дитячу клінічну лікарню м. Львова».

Друге ТМО «Лікарня планового лікування, реабілітації та паліативної допомоги» – це вторинний рівень, відновлене лікування. Сюди увійдуть чотири заклади – «Львівська 1-ша міська клінічна лікарня імені Князя Лева», «4-та міська клінічна лікарня м. Львова», «5-та міська клінічна лікарня м. Львова» та «Лікарня «Госпіс» м. Львова».

Ще вдві медичні установи «Пологовий клінічний будинок № 1 м. Львова» і «3-тя міська клінічна лікарня м. Львова» утворять третє ТМО «Акушерства та гінекології».

У мерії зазначили, що основна мета об’єднань – якісно та безперервно надавати мешканцям усі медичні послуги.

ТМО керуватимуть генеральні директори. Кожен окремий медичний центр матиме медичного директора. Усіх керівників ТМО обиратимуть на конкурсній основі.

Що зміниться для лікарів?

  • Покращаться умови праці. Лікарні отримуватимуть гроші за медичні послуги, які надали конкретному пацієнту. Ефективні лікарні, яких обиратимуть пацієнти, зможуть збільшити своє фінансування за новою системою.
  • Покращиться діагностика та лікування завдяки оновленню медичного обладнання. Його закуповуватимуть за кошти місцевого та державного бюджетів, а також інших джерел фінансування.
  • Збільшаться можливості для розвитку. Медики зможуть ініціювати відкриття нових медичних напрямків. Саме за таким принципом у Лікарні швидкої допомоги з’явився «Центр трансплантології».
  • Медики зможуть працювати над науково-дослідними розробками, залучаючи міжнародні гранти та державний бюджет.

«Щодо поліклінік і сімейної медицини, то вони працюватимуть так, як працювали у вже більш тіснішому контакті з управлінням охорони здоров’я. Бо там теж багато потрібно зробити. Наше завдання – максимально робити мережу амбулаторій сімейної медицини, щоб це було біля дому, корисно і приємно і для дорослих, і для дітей», – додав Андрій Садовий.

Він додав, що реорганізація має покращити оплату праці та умови для медперсоналу. Жодну з комунальних лікарень обіцяє не закривати, натомість планується розширення мережі медичних установ у місті.

Що зміниться для мешканців?

Перелік та якість послуг збільшиться. Вони будуть доступними для кожного мешканця Львівської міської територіальної громади. Перелік послуг у лікарнях розшириться також завдяки можливості залучення нових медичних пакетів.

Зауважимо, що медичні послуги, як і прийом, огляд, діагностика та лікування – залишаються безкоштовними та фінансуються з державного бюджету. Єдина умова – пацієнт повинен підписати декларацію з сімейним лікарем.

«Для пацієнтів це буде кращий сервіс, оперативніша допомога, більша сфера послуг. Я би хотів, щоб мешканці через місяць-два-три сказали, що от я прийшов у поліклініку – і там краще, чи я потрапив у лікарню – і я подивований, як зі мною добре повелися, як мені добре помогли. Я би хотів, щоб медицина у Львові була найвищого рівня, і завдання, яке є перед нами, – щоб наші медичні об’єднання входили в ТОП-200 кращих у світі»,

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *