ОСТАННІ НОВИНИ

У центрі Львова завершили реставрацію пам'ятки, де діяло товариство «Дністер»

Ірина Марчук

|

У центрі Львова почали знімати риштування з будинку колишнього страхового товариства «Дністер», що на вул. Руській, 20. Фасад пам’ятки реставрували фактично три роки і зараз вже завершують основні роботи. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Будівлю, у якій колись діяло страхове товариство «Дністер», почали реставрувати ще у 2020 році. Дотепер тут практично повністю відновили автентичний фасад, а також відремонтували покрівлю.

Реставраційні роботи з боку вул. Підвальної та з боку музею «Арсенал» завершили наприкінці минулого року, а тепер риштування зняли і з боку вул. Руської. Втім на нижніх партіях фасаду ще певний час продовжать працювати фахівці.

Відновлення пам’ятки обійшлося Львову у 9,2 млн грн. Всі роботи виконувало ПП «Володар-Маркет».

Водночас підрядник не зумів відреставрувати унікальну плитку Івана Левинського, якою оздоблений фасад будівлі, тому її довелося відтворити.

«У поганому стані був карниз, значну частину якого замінили. Також труднощі полягали в тому, що будинок має багато кераміки, більшість із якої була пошкоджена під карнизом. Довелось замінити її на копії. Майстрів з реставрації кераміки у нас немає, і ми знайшли фірму, яка виготовила копії таких плиток. Також реставратори віднайшли і повернули фасаду первісну колористику», – пояснила очільниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, приватне підприємство «Володар-Маркет» – будівельна фірма із Винників. Вона має ліцензію на роботу з пам’ятками архітектури.

Засновницею компанії є мешканка Винників Надія Мелета. Їй також належать будівельні фірми «Друксервіс» і «Вежа» (10%).

У 2019-2020 роках ПП «Володар-Маркет» заробило 78,7 млн грн на державних закупівлях, у 2021-му – лише 3,5 млн грн. Значна частина з них – це тендери, оголошені управлінням охорони історичного середовища Львівської міськради.

Як пишуть Наші гроші.Львів, саме ПП «Володар-Маркет» є улюбленцем міського управління охорони історичного середовища, і раніше воно навіть допомагало фірмі готувати документи на свої ж торги.

Довідка:

Будівлю на вулиці Руській, 20 збудували у 1905-1906 роках за проєктом відомого у Львові архітектора Івана Левинського. Її вважають шедевром «гуцульської» сецесії. Пам’ятка архітектури місцевого значення.

Саме тут вперше у 1909 році на аматорській сцені виступив видатний український актор та режисер Лесь Курбас.

У частині будівлі знаходилось страхове товариство «Дністер», яке відігравало важливу роль в культурному житті та розвитку української громади на початку XX ст.

Інша частина будинку з вул. Підвальної призначалась для помешкань. Свого часу тут жили: Кость Левицький (громадський та політичний діяч, співзасновник УНДП, голова Національної Ради у Львові), Петро Огоновський (голова Академічної гімназії, член НТШ, голова «Просвіти») та Любомир Огоновський (військовий діяч, один із  із організаторів Листопадового чину).

У 1941 році у будинку «Дністра» працював Провід ОУН. Однак саме там і в тому ж році гітлерівці заарештували чимало його діячів. Зараз тут діє міська поліклініка №1, спортивне товариство «Україна».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛМР, із відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *