ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові робот прооперував жінку, яка 30 років не могла нормально їсти та пити

Ірина Марчук

|

За допомогою унікального робота-хірурга Da Vinci лікарі Першого територіального медичного об’єднання у Львові змогли прооперувати мешканку Бахмута, яка 30 років не могла нормально їсти та пити. Про це йдеться на сторінці медзакладу у Facebook.

69-річна Лариса із Бахмута Донецької області мала складний діагноз – ахалазію стравоходу. Її лікували медикаментозно. Увесь час жінка відчувала постійний біль та дискомфорт у шлунку. Вона не могла їсти, а останні два місяці – навіть ковтати рідку їжу.

Медики розповідають, що це є рідкісне захворювання, яке діагностують лише 0,001% людей на планеті.  У таких випадках їжа блокується у стравоході і не може рухатись далі травною системою, тому затікає в легені. А це в подальшому призводить до пневмонії та навіть до летального кінця.

Пацієнтка звернулась до львівських лікарів уже в критичному стані. Медики вирішили оперувати її за допомогою унікального робота-хірурга Da Vinci.

«Наші хірурги за допомогою робота-хірурга розсікли м’язову оболонку стравоходу, послабивши спазм, а також наклали так звану манжетку, аби уникнути закидання їжі зі шлунка назад до стравоходу. Усе це зробили через кілька проколів», – розповіли у медзакладі.

До слова, таку рідкісну операцію медики Першого територіального об’єднання Львова вже проводили на початку року.

Нагадаємо, сучасного робота Da Vinci лікарні швидкої допомоги подарували благодійники ще наприкінці 2020 року. Медики кажуть, що він забезпечує не тільки ювелірну точність рухів у важкодоступних ділянках людського організму, мінімізує пошкодження тканин пацієнта через відсутність тремору рук хірурга, але й зменшує ускладнення у післяопераційному періоді.

Першим пацієнтом, якого прооперував робот Da Vinci, був 50-річний мешканець Львівщини. У нього частина шлунку змістилась у черевну порожнину.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ТМО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *