ОСТАННІ НОВИНИ

З порту «Південний» вирушило перше судно з зерном

Ольга Денисяка

|

Зранку 8 липня з порту «Південний» відправили перше від початку повномасштабного вторгнення судно з продовольством. Про це йдеться у Facebook Міністерства інфраструктури України.

В ході реалізації «зернової ініціативи» сьогодні вранці з порту «Південний» вийшло перше з 24 лютого судно з українським продовольством – балкер SACURA прямує до Італії. Судно об’єдналося в караван із балкером ARIZONA, яке відправилось з порту «Чорноморськ» в Нідерланди. На борту обох суден 60 тис. тонн агропродукції.

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков зазначив, що тепер для експорту агропродукції задіяні усі порти Великої Одеси. За два тижні міністерство планує вийти на обсяг 3-5 суден на добу.

«Сьогодні до реалізації Ініціативи повноцінно залучено найбільший український порт – «Південний». Таким чином усі порти Великої Одеси задіяні для експорту агропродукції.
Наразі наша ціль – нарощування перевалки в портах. Протягом 2-х тижнів плануємо вийти на обсяг перевалки 3-5 суден на добу. Працюємо з гарантами домовленостей, щоб «зерновий коридор» працював безперебійно і були дотримані усі безпекові вимоги до судноплавства», – прокоментував

Угода про розблокування українських портів

22 липня Україна уклала із Туреччиною й ООН угоду про розблокування українських портів для вивезення зерна. Жодних документів із росію Україна не підписувала, обидві сторони заключали окремі договори з рф.

Менше ніж через добу після цього російські війська випустили чотири ракети типу «Калібр» по Одеському торговому порту. Дві з них збила протиповітряна оборона, ще дві – влучили в насосну станцію. Зерносховище вціліло.

В українському МЗС такі дії окупантів жорстко засудили і назвали «плювком володимира путіна в обличчя генсеку ООН та президенту Туреччини».

26 липня Володимир Зеленський заявив, що Україна готова почати експорт свого зерна, але контроль за безпекою – за ООН і Туреччиною.

1 серпня, вперше з 24 лютого, з Одеського порту вийшло судно, завантажене українським продовольством. Йдеться про судно RAZONI, яке під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Тріполі у Лівані.

Другий караван з українським продовольством вийшов з портів «Одеса» та «Чорноморськ» вийшов 7 серпня – три судна з Чорноморська та ще одне з Одеси.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *