ОСТАННІ НОВИНИ

На півдні окупанти силою змушують українців брати паспорти рф

Наталя Дуляба

|

Аби легалізувати заплановані на вересень псевдореферендуми, на півдні України окупанти силою примушують українців брати російські паспорти. Про це під час брифінгу 28 липня повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«Продовжується примусова паспортизація громадян України. Треба зауважити, що вони не хочуть брати російські паспорти. Але росіяни примушують українців це робити, шантажуючи і залякуючи їх, щоб в подальшому легалізувати ті дії, які планують проводити у вересні, зокрема йдеться про так звані “референдуми”», – сказала вона.

За словами Ганни Маляр, ворог намагається провести економічну, освітню й промислову інтеграцію захоплених територій України до рф. У Херсонській і Запорізькій областях вони намагаються розгорнути мережу своїх банків, блокують український мобільний зв’язок та інтернет-провайдерів. Також для українців закрили доступ до Google, YouTube, Twitter, Instagram i Facebook, аби вони не мали доступу до інформації.

Разом із тим окупанти продовжують вивозити із захоплених територій українських дітей до росії під прикриттям оздоровлення.

Водночас Ганна Маляр підкреслила: більшість українців, які вимушено залишаються на окупованих територіях Херсонської і Запорізької областей, не підтримують загарбників. Росіяни не можуть набрати людей, готових працювати на злочинний режим, тому завозять людей із рф.

«Наведу приклад: жоден працівник Запорізького залізнорудного комбінату не погодився на співпрацю з окупантом. Наші люди чекають на звільнення. Ми пишаємося всіма вами, вашою силою. І ми обов’язково звільнимо всі тимчасово окуповані території», – наголосила заступниця міністра оборони.

Нагадаємо, у Херсоні окупанти почали видавати російські паспорти в червні. Перші вручення документів зробили показово на камеру, але тоді знайшлося лише 23 охочих. Серед тих, хто взяв російський паспорт, – колаборант та колишній мер міста Володимир Сальдо.

Наприкінці червня стало відомо, що мешканці Херсонщини не хочуть брати паспорти рф, тому окупанти вирішили паспортизувати в’язнів місцевої колонії.

Згодом окупаційна влада на Херсонщині вирішила примусово давати російське громадянство усім новонародженим після 24 лютого.

У Маріуполі паспорт рф загарбники почали ще у травні. На частині окупованої Запорізької області ще й вирішили створити штучні черги до ЦНАПів, аби нібито продемонструвати «ажіотаж».

Тим часом у ЄС вже заявили, що не визнають паспортів, які режим путіна видає українцям на окупованих територіях України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *