ОСТАННІ НОВИНИ

Лідери G7 розширять санкції проти росії

Ольга Денисяка

|

Лідери країн «Великої сімки» домовились розширити санкції проти росії, зокрема ввести обмеження на імпорт російського золота. Про це повідомляє Білий дім, передає hromadske.

Продаж золота – другий за прибутковістю експорт росії після енергоносіїв. Лідери G7 вирішили ввести обмеження щодо імпорту російського золоту, щоб зменшити участь росії у світовій торгівлі.

Очікується, що міністерство фінансів США ухвалить заборону про імпорт нового золота з росії в США уже 28 червня. Заборона не стосуватиметься золота російського походження, яке вивезли з рф раніше.

Щорічно на росію припадає близько 10% світового видобутку золота, менше з тим, її золоті запаси зросли втричі після анексії Криму у 2014 році. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що внаслідок заборони росія недоотримуватиме 19 мільярдів доларів на рік.

Крім золота, лідери «Великої сімки» планують розширити й інші санкції:

  • ще більше обмежити доступ росії до ключових промислових ресурсів, послуг і технологій, які можна використати у військовій галузі;
  • збільшити мита на понад 570 груп російської продукції (сумарно на 2,3 мільярда доларів) — ці заходи мають обмежити для росії економічну вигоду від продажів на американському ринку;
  • розширити перелік фізичних та юридичних осіб, на які поширюються персональні санкції.

Також у заяві Білого дому йдеться, що лідери «Великої сімки» беруть на себе зобов’язання надавати безстрокову підтримку Україні для захисту від російського вторгнення, як про це раніше повідомляли медіа. Також країни G7 беруть на себе зобов’язання допомогти Україні покрити короткостроковий дефіцит бюджетного фінансування.

Як повідомляв Львівський портал, президент України Володимир Зеленський на саміті лідерів держав «Великої сімки» попросив системи протиповітряної оборони, додаткові санкцій проти росії та гарантії безпеки.

Нагадаємо, 26 червня у Німеччині розпочався саміт лідерів G7. На зустріч у замку Ельмау в баварських Альпах, прибули лідери США, Канади, Німеччини, Франції, Британії, Італії та Японії. Присутні також президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і президент Євроради Шарль Мішель як представники від ЄС. Крім того, для ширшого формату запрошені представники влади Індонезії, Індії, Сенегалу, Аргентини і ПАР.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *