ОСТАННІ НОВИНИ

Окупанти масово нищать бібліотеки та українські книги

Наталя Дуляба

|

російські війська не лише руйнують бібліотеки своїми постійними обстрілами, а й масово вилучають українські книги на окупованих територіях. Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook.

Обстрілюючи українські міста, війська рф пошкодили або зруйнували майже 60 бібліотек. За даними директорки Українського інституту книги Олександри Коваль, найбільше руйнувань зазнали Чернігівська бібліотека для юнацтва, Донецька бібліотека для дітей, Макарівська публічна бібліотека, а також бібліотека ім. Короленка у місті Харкові – одне з найстаріших і найбільших книгосховищ в Україні.

Загалом на тимчасово окупованій росіянами території опинились майже 4000 бібліотек.

«На тимчасово окупованих територіях російські війська нищать не тільки споруди, в яких знаходяться бібліотеки, але й власне українські книжки, зокрема підручники з історії та української літератури. Так звана «воєнна поліція» вилучає українську художню та історичну літературу з бібліотек на територіях Луганської, Донецької, Херсонської областей», – написала Людмила Денісова.

За її словами, такі дії агресора порушують статті 4 та 5 Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту. Відповідно до статті 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду це є воєнним злочином.

Денісова вкотре звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення росії в Україну врахувати ці факти воєнних злочинів та порушень рф.

Нагадаємо, ще в березні воєнна розвідка України повідомляла, що на тодішніх захоплених територіях Луганської, Донецької, Чернігівської та Сумської областей російські війська вилучали і знищували українську літературу і підручники з історії. Найбільшу зацікавленість в окупантів викликали книжки про українські Майдани, АТО/ООС, історію українських визвольних змагань.

Знайдені книжки ворог вилучав, знищував на місці або вивозив у невідомому напрямку.

Водночас окупанти з рф мали цілий перелік заборонених до згадування імен. Серед них – Мазепа, Петлюра, Бандера, Шухевич, Чорновіл. В містах Кремінна, Рубіжне (Луганська область), Городня (Чернігівська область) відомо про випадки вилучення книжки «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *