ОСТАННІ НОВИНИ

Засновники благодійного фонду в Тернополі розкрадали мільйони, зібрані на ЗСУ

Наталя Дуляба

|

У Тернополі викрили благодійний фонд, який збирав кошти на допомогу українським військовим, а половину з них засновники клали собі у кишеню. За два з половиною місяці повномасштабної війни небайдужі перерахували організації 13 млн грн. Про це йдеться на сторінці Нацполіції у Facebook.

Йдеться про благодійну організацію, яку півтора роки тому у Тернополі заснували двоє братів із Чернівецької області. Спочатку справи йшли не надто вдало, але початок повномасштабного вторгнення росії чоловіки вирішили використати на повну. Українці, які масово стали жертвувати кошти на потреби військових, перерахували на рахунки цього фонду майже 13 млн грн.

Аби не підривати довіру людей, засновники фонду витрачали 50% зібраних коштів на закупівлю необхідних речей для військових. При цьому вони показували фото придбаних товарів та їхню відправку на фронт. Але іншою половиною грошей «благодійники» розпоряджалися по-своєму. Наприклад, купили елітні позашляховики, ювелірних виробів та дорогих мобільних телефонів.

До організації роботи благодійного фонду брати залучили ще чотирьох осіб, серед яких – їхній батько та дружина одного з чоловіків.

Під час обшуків у помешканнях фігурантів вилучили 34 000 доларів, майже 7000 євро, понад 2000 фунтів стерлінгів та більше 200 000 грн.

Ще понад 5 млн грн знаходяться на особистих банківських картках, які наразі заблоковані. Слідство вважає, що ці гроші шахраї зберігали для себе. Адже маючи цю суму на рахунках, вони продовжували поширювати повідомлення про те, що коштів не вистачає і необхідний терміновий збір на потреби ЗСУ.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст.201-2 ККУ (незаконне використання благодійних пожертв з метою отримання прибутку під час воєнного стану). За скоєне фігурантам справи «світить» до 7 років тюрми з конфіскацією майна.

Водночас українців закликають не зневірюватись у благодійних та волонтерських організаціях, які зараз активно допомагають Збройним Силам України. Максимально ретельно перевіряйте інформацію і жертвуйте кошти лише тим структурам, яким довіряєте.

«На жаль, такі безчесні люди трапляються. Але це не означає, що потрібно перестати довіряти волонтерам та благодійним фондам. Ваша допомога надзвичайно важлива. Але переказувати кошти варто лише перевіреним людям та організаціям. Якщо ж ви сумніваєтеся у порядності окремих волонтерів чи штабів, звертайтеся до Національної поліції України. Ми обов’язково перевіримо», – прокоментував глава Нацполіції Ігор Клименко.

Нагадаємо, напередодні на Львівщині викрили благодійну організацію, яка під прикриттям гуманітарної допомоги нелегально завозила брендовий одяг і взуття. Вартість вилученого товару оцінили в 11 млн грн.

Також у розкраданні і продажі військового спорядження, яке надходило на Львівщину як гуманітарна допомога, підозрюють ексчиновника ЛОДА та журналіста. Детальніше про схему читайте за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *