ОСТАННІ НОВИНИ

Пожежа у Шевченківському гаю: поліція відкрила кримінал

Наталя Дуляба

|

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом пожежі, яка вщент знищила гуцульську гражду у Шевченківському гаю. Про це Львівському порталу повідомили у відділі комунікації Нацполіції Львівщини.

Випадок стався у ніч на неділю, 6 лютого. Орієнтовно о 02:00 год. ночі на території Шевченківського гаю спалахнула пожежа. Вогонь знищив змодельоване подвір’я та дві дерев’яні споруди експозиції «Гуцульська хата». Потерпілих немає.

За попередньою версією правоохоронців, причиною пожежі могло стати необережне поводження з вогнем під час паління печі. Водночас експертиза триває й надалі, у ДСНС розглядають дві версії: пічне опалення та підпал.

У поліції вже відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст.270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки) ККУ.

Санкція статті передбачає покарання – від 1000 до 4020 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до двох років виправних робіт, або до трьох років обмеження волі, або позбавлення волі на такий же термін. Наразі розслідування триває.

Нагадаємо, у нічній пожежі 6 лютого у Шевченківському гаю згоріла дерев’яна гуцульська гражда XIX століття. Її у музей привезли зі села Криворівня, що на Прикарпатті. Разом із будинком згоріли ще близько 200 експонатів.

Розмір завданих збитків ще встановлюють. У музеї планують встановити нову гуцульську хату, проте чи на на це місце привезуть нову, чи спробують відновити втрачену, поки ще не відомо.

Як писав Львівський портал, цей прикрий випадок не лише обурив і засмутив львів’ян, а й продемонстрував неспроможність місцевої влади подбати про безпеку культурних цінностей, адже як з’ясувалось, частина території музею досі неелектрифікована, не має сучасних протипожежних систем та навіть відеонагляду. Детальніше читайте у статті «Що насправді ховається за пожежею у Шевченківському гаю».

Додамо, що пожежа такого масштабу на території Шевченківського гаю стається вже не вперше. Ще у 2012 році тут також згоріла дерев’яна гуцульська хата XIX століття, яку привезли з Верховини. Серед причин експерти називали підпал і проблеми з електропроводкою.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *