ОСТАННІ НОВИНИ

В поліції назвали попередню причину пожежі у Шевченківському гаю

Наталя Дуляба

|

Ймовірною причиною виникнення пожежі, яка знищила у Шевченківському гаю гуцульську гражду XIX століття, правоохоронці називають необережне поводження з вогнем під час розпалу печі. Про це Львівському порталу повідомили у відділі комунікації Нацполіції Львівщини.

Так, пожежа на територію музею сталась у неділю, 6 лютого, близько 02:00 год. ночі. На місце негайно прибули рятувальники та правоохоронці.

Вогонь вщент знищив змодельоване подвір’я та дві дерев’яні споруди на території експозиції «Гуцульська хата». Потерпілих внаслідок пожежі немає.

Зазначимо, що в пожежі згоріла дерев’яна гуцульська гражда XIX століття. Її у музей привезли зі села Криворівня, що на Прикарпатті. Разом із будинком згоріли ще близько 200 експонатів.

За версією слідства, причиною займання могло стати необережне поводження з вогнем під час паління печі.

Наразі правоохоронці встановлюють всі обставини пожежі, вирішується питання правової кваліфікації події.

Так у Шевченківському гаю виглядала автентична гуцульська гражда XIX століття

Попередньо також відомо, що саме біля цього експонату цьогоріч до 80-річчя УПА планували зробити криївку.

Довідково: гражда зі села Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області збудована в середині ХІХ ст. Хата мала дві кімнати, розділені сіньми: ліва була робочою, а права – святкова. При правій кімнаті була комора, в якій складали кращий одяг, сукно, вовну, скриню з жіночим вбранням.

З двох боків хата мала хліви («притули»), в яких тримали овець. Вони утеплювали житло, захищали його від холодних вітрів. Гуцули були вправними майстрами – вінці зрубу припасовані так добре, що ущільнення мохом вже не потребували. Всередині стіни рівненько оброблені рубанком і відшліфовані до блиску, такі ж сволок, гряди і гладкі підлоги. Всі хатні меблі, посуд, найпростіші ужиткові речі були прикрашені різьбою, випалюванням чи іншим декором.

У музеї зазначають, що непросто було й перевезти цю споруду – будівельникам довелось зробити кілька величезних саней, щоб стягнути масивні вінці її зрубу до дороги, до машин-лісовозів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *