ОСТАННІ НОВИНИ

У львівських цукерках виявили високий вміст трансжирів: чому це небезпечно (оновлено)

Ольга Денисяка

|

У цукерках львівського виробника «Августіно» виявили перевищення трансжирів. Мешканців області закликають не купувати ці солодощі, оскільки трансжири є небезпечними для здоров’я та можуть викликати низку захворювань. Про це Львівському порталу повідомили у Держпродспожислужбі Львівської області.

Фото ілюстративне

Мова йде про солодощі львівського виробника ТОВ «Августіно». В них перевищує вміст трансжирних кислот. Перевищення допустимої норми компоненту зафіксували у Системи швидкого реагування харчових продуктів та кормів (RASFF) ще 24 січня.

Відомо, що цукерки експортували з України до Литви.

«Оператори ринку зобов’язані негайно вилучити з продажу партію турецьких фісташок. Водночас споживачів, які побачать небезпечну продукцію, просять повідомляти за телефоном: (032) 252-69-29 або звертатись до територіальних управлінь і відділів обласної Держпродспоживслужби», йдеться у повідомленні відомства.

ОНОВЛЕНО від 8 лютого

8 лютого до редакції Львівського порталу звернулись представники ТзОВ «Августіно» із вимогою спростування раніше оприлюдненої інформації. Мовляв, мова йшла лише про один вид цукерок (грибочок). У компанії переконані, що оприлюднена новина на основі даних Держпродспожислужби містить недостовірну інформацію про продукцію ТМ «Августіно», чим завдає шкоду діловій репутації підприємства.

«Наша продукція проходить численні лабораторні дослідження на вміст транс-ізомерних кислот і їхній рівень ніколи не перевищував 0,3% (результати протоколів випробувань долучені, а також атестат про акредитацію лабораторії, яка проводила вказані дослідження). Спірне питання стосується лише одного виду цукерки (грибочок), щодо якого проводиться службове розслідування, а сама продукція була невідкладно утилізована. Є припущення, що через позапланове відключення води, яка слугує охолодженням кульових млинів, у яких готувалась маса, відбувся перегрів кондитерської маси, що спричинило завищення вказаних показників. Жир, який ми використовуємо, має високу якість і низький вміст транс-ізомерів (до 1%), що у жодному випадку не спричиняє такого вмісту цього показника (сертифікати якості також прикріплені)… Питання не стосується усіх наших цукерок, бо результати лабораторного дослідження на них у закордонних лабораторіях не викликають жодних запитань, а лише одного конкретного виду», – повідомили у компанії «Августіно».

Водночас Держпродспоживслужба також внесла уточнення до оприлюдненої раніше на своєму сайті інформації щодо ТзОВ «Августіно».

«До Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області надійшло інформаційне повідомлення Системи швидкого реагування харчових продуктів та кормів (RASFF) від 24 січня 2022 року № 2022.0429 стосовно виявлення занадто високого вмісту трансжирних кислот (6.63/100+/-0,20g/100g  при допустимому рівні 2g/100g) у цукерках Candi creamy «Mushroom» вагою 272 кг дата виготовлення 18.11.2021, що експортувались з України (ТОВ «Августіно», вул. Т. Шевченка, 75А/20, м. Львів, 79039) до Литви (оптовик: UAB Baltic Merlangus). Згідно протоколу дослідження № 1-21/33606/1 CH Національного інституту оцінки харчових та ветеринарних ризиків м. Вільнюс (Литва)», – йдеться в оновленому повідомленні.

Чим небезпечні трансжири

Трансжири найчастіше містяться в кондитерських виробах, випічці, маргаринах, напівфабрикатах, снеках. Через них продукти мають триваліший термін зберігання і насичений смак.

Доведено, що споживання трансжирів призводить до збільшення числа серцево-судинних захворювань, ожиріння, діабету та розладу імунної системи. Також трансжири відіграють роль у розвитку таких захворювань, як інсульти, атеросклероз, хвороба Альцгеймера, нейродегенеративні захворювання, жирова дистрофія печінки.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), щороку пів мільйона людей у світі помирають внаслідок серцево-судинних хвороб, які розвинулися через надмірне споживання трансжирів.

Як повідомляв Львівський портал, нещодавно мешканців Львівщини закликали не купувати йогурти італійського виробника Granarolo, оскільки в них виявили перевищення одного зі стабілізаторів.

Також небезпечними виявились смажені фісташки, які на Львівщину привезли з Туреччини. В них знайшли небезпечний канцероген.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *