З Туреччини на Львівщину привезли смажені фісташки з небезпечним канцерогеном, що може викликати рак. Про це Львівському порталу повідомили в Держпродспоживслужби Львівщини.
У фісташках, які продають на вагу, виявили афлатоксини групи В. Вміст небезпечної речовини перевищує норму – 15,7 мікрограма на кілограм. Перевищення допустимої норми такого компоненту зафіксували у Системи швидкого реагування харчових продуктів та кормів (RASFF) ще 23 грудня.
Виробником продукту є турцецька фірма Alagozler. Місцем поставки є Київ – ТОВ «Океан компані трейд».
Оператори ринку зобов’язані негайно вилучити з продажу партію турецьких фісташок. Водночас споживачів, які побачать небезпечну продукцію, просять повідомляти за телефоном: (032) 252-69-29 або звертатись до територіальних управлінь і відділів обласної Держпродспоживслужби.
Зазначимо, що афлатоксини – це продукти життєдіяльності грибів роду Aspergillus. Найнебезпечнішим і поширеним афлатоксином є афлатоксин B1, який є отрутою і вражає в першу чергу печінку.
Афлатоксини викликають рак печінки і легенів, набряк легенів, зниження ваги, конверсію корму, знижує захисні функції організму. При попаданні афлатоксинов в високих дозах в організм смерть настає протягом декількох діб через необоротних уражень печінки.
Як повідомляв Львівський портал, нещодавно мешканців Львівщини закликали не купувати йогурти італійського виробника Granarolo, оскільки в них виявили перевищення одного зі стабілізаторів.
Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.
Ольга Денисяка