ОСТАННІ НОВИНИ

У Міноборони відреагували на ініціативу скасувати військовий облік для жінок

Вероніка Рой

|

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр зазначила, що скасування наказу про військовий облік жінок в Україні – «нормальний демократичний процес». Про це вона сказала в ефірі «Сніданку з 1+1».

Зазначимо, днями в Україні зареєстрували петицію про скасування наказу Міністерства оборони України щодо військового обліку для жінок певних професій та спеціальностей. За за п’ять днів набрала вона понад 25 тис. необхідних голосів. Тепер її має розглянути президент Володимир Зеленський.

Ганна Маляр каже, що наказ про військовий облік жінок не повинен стати підставою для паніки. За словами Маляр, наказ не став несподіванкою, оскільки він був підписаний у межах ухваленого ще в березні 2021 року закону.

«Військовий облік – це не призов та не мобілізація. Нікого з жінок до армії не забиратимуть. Зараз йдеться лише про оновлення норм, які стосуються військового обліку. Паніка та переляк безпідставні – це жодним чином кардинально не змінить життя жінок», – прокоментувала представниця Міноборони петицію.

Ганна Маляр наголосила, що норми щодо військового обліку жінок були завжди. У постанові Кабміну 1994 року, яку фактично замінили на новий наказ, був перелік із близько 40 професій, представниці яких підлягали обліку. Цей список був засекреченим, а він з’явився у відкритому доступі лише 2008 року. Деяких професій, зазначених у постанові 1994-го, вже немає через технічний прогрес, інші – з’явилися. Саме з цим пов’язана необхідність оновлення такого обліку.

«Вже завтра» йти до територіальних центрів комплектування не потрібно, зауважила Маляр. Адже зробити це можна упродовж 12 місяців 2022 року. Протягом наступного року Генштаб створить низку документів, які зроблять процес обліку зрозумілим, прозорим та максимально зручним. Крім того, планують частково перевести цей процес в онлайн-формат.

Нагадаємо, 11 жовтня Міноборони видало наказ, який перелічує трохи більше 100 професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, і зобов’язує жінок цих професій стати на облік військовозобов’язаних. Він набув чинності 7 грудня.

У переліку безліч популярних професій, як от програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, працівники ресторанів та готелів, бухгалтери, діловоди, рекламники тощо.Також на військовий облік візьмуть і вагітних та жінок з малими дітьми.

Вже з 2023 року в Україні будуть штрафувати працюючих українок та підприємства, на яких вони працюють, якщо ті не стали на військовий облік.

У Міноборони зазначили, що призивати до армії жінок будуть тільки в крайньому випаду. Тобто при введенні воєнного стану або в особливий період під час мобілізації.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *