ОСТАННІ НОВИНИ

Реставратори відновили дерев’яну браму на вул. Івана Франка

Аліса Белей

|

У Львові майстри відремонтували зовнішню браму в будинку вулиці Івана Франка, 23. Реставрацію провели в межах міської програми співфінансування. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

Фото до і після

Посередині брама на вул. Франка, 23 виготовлена із сосни, а зверху – шпонована дубом. Фахівці повністю відновили її автентичний вигляд. Для цього майстри замінили всі накладні дубові елементи, доробили штапики, наклеїли шпон знизу брами, повністю замінили скло, укріпили раму.

«На перший погляд, робота над брамою виглядала нескладною. Але після того, як ми зняли фарбу, з’ясували, що є дуже багато прогнилих елементів. Їх усі довелося замінити. Найскладнішою була проблема зі шпоном, адже його потрібно було повністю перенаклеювати», – розповідає реставратор Назар Тимняк.

Крім того, майстри замінили ручку та укріпили завіси на рамі та на самій брамі. Загалом робота над відновленням тривала протягом 4 місяців.

«Брама гарно зроблена, а тому має свою цінність. Вона не стара, – виготовлена в епоху модернізму. Архітектор, який працював над брамою, точно мав смак», – додає Назар Тимняк.

«Вартість реставраційних робіт становила 31 985 грн. З цієї суми вклад мешканців становив 9 595 грн», – розповів директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

Нагадаємо, торік у Львові відреставрували понад 40 дверей в будинках, які розташовані в історичній частині міста. Задля відновлення старовинних брам Львівська міська рада ще у 2018-му започаткувала спеціальну програму, у межах якої, власне, й виділяє 70% коштів на необхідні роботи. Інші 30% мають оплатити місцеві мешканці.

У 2019 році до співфінансування у мерії додали програму реставрації вікон, у 2020-му – програму реставрації історичних балконів.

А з 2021 року у Львові почала діяти програма, у межах якої місто дає кошти на відновлення сходових кліток, холів, вітражів та декоративних елементів на фасадах історичних житлових будинків.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *