ОСТАННІ НОВИНИ

У Ратуші кажуть, що розробили межі історичного ареалу Львова, але є одне «але»

Наталя Дуляба

|

У Львівській міськраді вже мають розроблений історико-архітектурний опорний план, який визначає точні межі історичного ареалу Львова та надає його землі особливого охоронного статусу. Проте замість того, щоб подати цей документ на затвердження у Міністерство культури, посадовці нарікають: нібито необхідну процедуру зривають депутати-забудовники. Про це повідомляє Львівський портал.

Про те, що місто вже має напрацьований історико-архітектурний опорний план, повідомила 29 вересня керуюча справами виконавчого комітету Львівської міськради Наталя Алєксєєва.

Для розробки цього документу провели інвентаризацію території усього історичного Львова, визначили його остаточні межі (за редакцією 2005 року) та охоронні зони усіх пам’яток, а землі надали статусу історико-культурного призначення.

Історико-архітектурний опорний план розробила сертифікована наукова організація. Зараз він проходить візування у Львівській міськраді, після цього документ хочуть винести на голосування сесії. Але за словами Наталі Алєксєєвої, нібито необхідну процедуру почали гальмувати депутати, бо «мають конфлікт інтересів».

«Проєкт ухвали про погодження меж історичного ареалу так і залишився без підтримки профільної депутатської комісії з архітектури, містобудування та розвитку територій. Депутати не поспішають і не приховують: все через конфлікт інтересів. І запевняють, що не лише самих депутатів, які прямо або опосередковано дотичні до будівельного бізнесу, а й тих мешканців, які мають нерухомість в історичному ареалі. Тож вони наполягають аби управління охорони історичного середовища якось врахувало це, наприклад, розробило кілька історико-архітектурних опорних планів або окремі плани на кожну із близько 2400 пам’яток!», – написала у Facebook Наталя Алєксєєва.

Зазначимо, що історико-архітектурний опорний план (ІАОП) вимагає закон «Про регулювання містобудівної діяльності». Цей документ необхідний для того, щоб вберегти від руйнування і забудови історичні міста.

Мінрегіонбуд зобов’язав місцеву владу розробити його до 2019 року, але Львів так і не вклався у визначені терміни. Через це в центрі міста та історичному ареалі щоразу з’являються нові забудови, хоча Мінкульт проти будівництва будь-яких об’єктів, якщо немає історико-архітектурного опорного плану.

Водночас законодавство не передбачає обов’язкове затвердження меж історичного ареалу місцевою радою, як це хоче зробити Львівська міська рада. Як пишуть «Наші гроші.Львів», це обов’язково має зробити лише Міністерство культури України.

«Межі історичного ареалу затверджує лише Міністерство культури та інформаційної політики. Після цього депутати Львівської міської ради можуть затвердити їх на сесії як «акт доброї волі», але це не обов’язково», – цитує видання архітектора Михайла Габреля.

Цю норму знають і в міському управлінні охорони історичного середовища, проте його очільниця Лінія Онищенко додає, що місто хотіло б, щоб «це було публічно і була ухвала сесії».

Нагадаємо, ще у 2016 році Львівський апеляційний адмінсуд визнав протиправною бездіяльність Львівської міськради щодо винесення меж історичного ареалу міста та віднесення цієї території до земель історико-культурного призначення. Тоді суд зобов’язав мерію виконати все вищезгадане, однак цього так і не сталось.

Справа дійшла до Верховного Суду України, який навесні цього року теж постановив, аби Львівська міськрада закріпила на місцевості межі історичного ареалу та віднести його територію до земель історико-культурного призначення.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *