ОСТАННІ НОВИНИ

На пам'ятник Моцарту бюджетних грошей не витрачали, – мерія Львова

Наталя Дуляба

|

Львівська міська рада не витрачала бюджетних коштів на роботи, пов’язані з облаштуванням пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту на площі Маланюка. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила голова бюджетної комісії Наталія Шелестак.

У відповіді департаменту містобудування на запит депутатки йдеться, що замовником встановлення скульптури є ГО «Львів. Моц. Арт 3», яка взяла на себе зобов’язання щодо фінансування проекту. Відтак коштів із міського бюджету Львів не витрачав.

Водночас у департаменті містобудування Львівської міськради додали, що пам’ятник Францу Скаверу Моцарту насправді є скульптурною композицією або пам’ятним знаком, тому для його встановлення не потрібно було проводити конкурс.

Нагадаємо, пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту, сину легендарного композитора, на площі Маланюка у Львові відкрили 26 серпня, оскільки цьогоріч минає 230 річниця з його уродин. Видатний піаніст, композитор і педагог прожив майже 30 років на Галичині, більшість часу – у Львові. Саме тут він зі вчителя музики став однією зі знакових культурних постатей краю.

Саму скульптуру створив відомий митець із Зальцбурга Себастьян Швайкерт і подарував її Львову. За попередніми даними, місто не витрачало коштів на транспортування чи встановлення пам’ятника.

Тим часом встановлення пам’ятника викликало у Львові значну дискусію, адже частина львів’ян не сприйняла таке мистецьке бачення Франца Ксавера Моцарта. У соцмережах люди «охрестили» скульптуру «чупакаброю» і стверджували, що скульптура у такому вигляді є знущанням над містом.

Зі свого боку мистецтвознавці кажуть, що скульптура зробила свою місію, адже викликала зацікавлення серед громади. Але разом із тим зауважують, що не сприйняли львів’яни пам’ятник через недостатню неосвіченість і примітивне сприйняття мистецтва.

Через чотири дні після встановлення скульптури львів’яни зареєстрували електронну петицію з вимогою демонтувати її з площі Маланюка. Під нею підписались уже три з половиною сотні людей, а для того, аби таку ініціативу розглянула Львівська міськрада, потрібно 500 голосів.

Сам автор скульптури також відреагував на гостру дискусію, що виникла серед львів’ян. Він зауважив: усвідомлює що Моцарт для містян виглядає чужинцем, але закликав їх дати скульптурі час, аби зрозуміти її.

Символізм встановленого пам’ятника: за задумом автора, в основі скульптури – сам Франц Ксавер Моцарт, зображений із завеликою бароковою перукою, яка символізує його зв’язок з легендарним батьком. Під перукою чітко проглядається портрет композитора у типовому образі композитора доби романтизму, що символізує зміну мистецьких епох.

Легка танцювальна поза та театральний диригентський жест означають зв’язок Моцарта-молодшого зі Львовом. Йдеться про час, коли він декілька років поспіль був капельмейстером, а пізніше – головним диригентом Цісарсько-королівського привілейованого міського театру, а також диригентом та засновником відомого у Львові Товариства св. Цецилії.

Пам’ятник фактично має суцільний чорний колір, хоча у презентованій раніше візуалізації половина мала золотисте забарвлення. Скульптура стоїть без постаменту, що уособлює рівність з усіма жителями Львова. На колінах Моцарт тримає ноти.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Facebook Наталії Шелестак, ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *