ОСТАННІ НОВИНИ

Історичні медалі та скандали: чим запам’яталася Олімпіада-2020 в Токіо?

Вероніка РОЙ

|

У неділю, 8 серпня, у Токіо завершилися тридцять другі літні Олімпійські ігри. Україну на головній спортивній події планети представляли 157 спортсменів. Це найменша кількість атлетів за всю історію виступів нашої країни на Олімпіаді.

Результати змагань в Токіо для України не можна назвати зовсім успішними. Так, з одного боку наші спортсмени вибороли 19 медалей: одну золоту, шість срібних та 12 бронзових. Та й за загальною кількістю медалей Україна посіла 16 місце. Це краще від результату у Ріо-де-Жанейро, де українці здобули 11 медалей. Проте тоді наші спортсмени здобули два «золота».

У медальному заліку, на який найбільше впливають золоті медалі, Україна посіла лише 44 місце. За кількістю золотих нагород нас обігнали навіть Косово, Еквадор та Уганда.

Тож Львівський портал розповідає, які медалі завойовували українські спортсмени та чим запам’ятається Олімпіада в Токіо.

Історичні бронзові медалі українців

На Олімпійських іграх у Токіо українські спортсмени завоювали найбільше бронзових медалей. Їх у скарбничці нашої збірної дванадцять. Деякі з них, до речі, стали історичними для України.

Першу медаль для України здобула 20-річна дзюдоїстка Дар’я Білодід. Вона виборола «бронзу» у ваговій категорії до 48 кг. Молода спортсменка принесла не лише першу олімпійську медаль, а й першу в історії незалежної України нагороду у жіночому дзюдо.

У півфіналі спортсменка поступилася японці Фуне Тонакі. Натомість у двобої за бронзову медаль перемогла Ширу Рішоні з Ізраїлю. Після бою за третє місце молода дзюдоїстка дала волю емоціям та розплакалася. Згодом Дар’я Білодід пояснила, що розчарувалася через «бронзу».

«Я все своє дитинство, все своє життя мріяла про «золото», але сьогодні в мене не вийшло це зробити. Однак краще бути з «бронзою», ніж без медалі», – сказала Білодід.

Другу «бронзу» для України в Токіо здобув фехтувальник на шпагах Ігор Рейзлін. У півфіналі українець поступився французу Ромену Каннону. Проте у поєдинку за третє місце українець впевнено переміг італійця Андреа Сантареллі.

Ця бронзова нагорода також стала історичною для України, адже це є перша медаль для українського чоловічого фехтування на шпагах на Олімпійських іграх.

На третє місце п’єдесталу олімпіади в Токіо піднялася змішана пара зі стрільби з пневматичного пістолету з 10 метрів Олена Костевич і Олег Омельчук.

Більшість українських вболівальників сподівалися на медаль від Олени Костевич і в індивідуальних змаганнях, оскільки вона завоювала олімпійське «золото» в 2004 році та здобула дві «бронзи» на Олімпіаді-2012. Втім в Токіо спортсменка зупинилася за крок до медалі в індивідуальних змаганнях з кульової стрільби на 10 м.

Ще одну «бронзу» здобула титулована тенісистка Еліна Світоліна. У зустрічі за третє місце на Олімпійських іграх спортсменка перемогла представницю Казахстану Єлену Рибакіну. Цей матч був доволі напружений та тривав понад 2 години. Зауважимо, це перша медаль для України у тенісі саме на Олімпійських іграх.

«Я боролась і гадаю, що саме характер повернув мене до матчу, ця перемога просто неймовірна. Ця медаль для мене багато значить», – прокоментувала українка.

Загалом шлях Світоліної до «бронзи» в Токіо був доволі складним. За даними tribuna.com, за 8 днів спортсменка провела на олімпійському корті близько 14,5 годин.

Поповнила скарбничку збірної України ще однією бронзовою нагородою і борчиня Ірина Коляденко, яка виступає у ваговій категорії до 62 кг. Спортсменка у боротьбі за третє місце перемогла Анастасію Григор’єву з Латвії з рахунком 3:1.

З «бронзою» на Олімпіаді в Токіо дебютувала і 19-річна Ярослава Магучіх, котра змагалася у стрибках у висоту. Українка поступилася представницям Олімпійського комітету Росії та Австралії.

Варто зауважити, що фінал Олімпіади зі стрибків у висоту кваліфікувалась не лише Магучіх. За нагороди також змагалися ще дві українки – Юлія Левченко та Ірина Геращенко. Тож вболівальники сподівалися не на одну медаль у цій дисципліні. Втім місце на п’єдесталі вдалося вибороти лише Ярославі Магучіх.

Лише одне «золото»

На цій Олімпіаді Україна здобула лише одну золоту нагороду. Ця медаль, без сумніву, була довгоочікуваною для нашої країни.

Перше і єдине «золото» у скарбничку збірної приніс борець греко-римського стилю, що виступає у ваговій категорії до 87 кг –  Жан Беленюк. Він, до речі, є чинним нардепом від партії «Слуга народу». У фіналі Олімпіади  Беленюк переміг угорця Віктора Лерінца з рахунком 5:1 та став олімпійським чемпіоном.

Це не перші Олімпійські ігри для спортсмена. У 2016 році у Ріо-де-Жанейро він здобув олімпійське «срібло».

В активі збірної України на Олімпійських іграх є і срібні нагороди. Так, друге місце в Токіо вдалося здобути українському борцю Парвізу Насібову. На шляху до медалі у ваговій категорії до 67 кг спортсмен переміг представника з Данії Фредріка Б’єрхууса, спортсмена ОКР Артема Суркова та єгиптянина Мохамеда Ібрагіма Ель-Сайєда. Натомість у фіналі він поступився іранцю Мохаммаде Реза Гераі.

На Олімпійських іграх вперше було представлене карате. Під час перших змагань цього виду спорту в Токіо Україна зуміла вибороти нагороди – «срібло» взяла каратистка Анжеліка Терлюга. У фінальному поєдинку Олімпійських ігор у ваговій категорії до 55 кг спортсменка поступилася болгарці Івет Горановій.

Після нагороди спортсменка вибачилася перед вболівальниками за те, що не змогла здобути «золото».

«Вибачте, що не “золото”. Проте для мене – це біле золото. Я віддала всю себе за останні 5 років. Я виходила на татамі зі своїми близькими в серці, зі своїми мріями. Думаю, цей день залишиться в моїй пам’яті назавжди», – прокоментувала НОК Анжеліка Терлюга.

Ще одне «срібло» для України завоював боксер Олександр Хижняк. У фіналі спортсмен, який виступає у ваговій категорії до 75 кг, поступився представнику Бразилії – Еберту Соузі. Перші два раунди фінального поєдинку українець впевнено перемагав, проте на останніх хвилинах третього раунду все ж пропустив удар суперника. Після цього суддя зупинив бій і зафіксував нокаут та віддав перемогу бразильцю.

Рішення судді викликало шквал обурення. У федерації боксу заявили, що «незрозуміле рішення судді позбавило Олександра заслуженої золотої нагороди».

Подвійний тріумф

Одразу по дві медалі на Олімпійських іграх в Токіо вдалося здобути чотирьом українським спортсменам: плавцю Михайлу Романчуку, веслувальниці Людмила Лузан та синхроністкам Анастасії Савчук і Марті Федіній.

Михайло Романчук завоював срібну та бронзову нагороду у Токіо. Спершу плавець посів третє місце на дистанції 800 м вільним стилем. У півфіналі Романчук переміг та навіть встановив олімпійський та національний рекорди. Проте вже у фіналі він поступився американцю Роберту Фінке та італійцю Грегоріо Палтеріні.

На дистанції 1 500 метрів вільним стилем Михайло Романчук виборов «срібло», поступившись лише американському плавцю Роберту Фінке.

За даними НОК, з 2004 року українські плавці не виборювали медалей на Олімпійських іграх. Після повернення з Токіо Романчук запевнив, що буде готуватися до наступних Олімпійських ігор, які пройдуть у 2024 році в Парижі.

Двічі на п’єдестал в Токіо підіймалася і українська веслувальниця Людмила Лузан. «Бронзу» спортсменка здобула у змаганнях каное-одиночок на дистанції 200 метрів. Нашу спортсменку обігнали лише представниці США та Канади.

Натомість у веслуванні на каное серед жіночих дуетів на дистанції 500 метрів Людмила Лузан разом із Анастасією Четверіковою посіли друге місце. Кращими за українок були лише представниці Китаю.

Бронзові медалі в Токіо завоювали і представниці артистичного плавання. Спершу спортсменки Анастасія Савчук і Марта Федіна посіли третє місце у змаганнях дуетів і здобули першу для України нагороду в артистичному плаванні на Олімпійських іграх.

Згодом українські синхроністки вибороли також «бронзу», але в командних змаганнях. Відтак на п’єдестал піднялися Анастасія Савчук, Марта Федіна, Ксенія Сидоренко, Марина та Влада Алексіїви, Катерина Резнік, Аліна Шинкаренко та Єлизавета Яхно.

Олімпійський рекорд для Львова

На Олімпіаді в Токіо в складі збірної України були восьмеро львівських спортсменів. Трьом із них вдалося здобути олімпійські нагороди. В управлінні спорту ЛМР кажуть, що ця Олімпіада увійшла в історію львівського спорту, оскільки за часів Незалежності України львів’яни на одній Олімпіаді ніколи не здобували одразу три медалі.

Першою серед представників Львівщини нагороду здобула борчиня Алла Черкасова. Львівська спортсменка з рахунком 2:0 перемогла чинну чемпіонку з Японії Сару Досьо і виборола «бронзу».

Львів’янка водночас зізналась, що це була остання олімпіада в кар’єрі, тому нагорода була дуже важлива для неї.

«Бронзу» виборов львівський каратист Станіслав Горуна. У півфіналі категорії куміте до 75 кг він поступився італійцю Луїджі Бузі з рахунком 0:3.

Сенсаційне «срібло» здобула і велосипедистка Олена Старікова. Сама спортсменка родом із Харкова, проте вже тривалий час виступає за Львів.

У фіналі спринту на треку Старікова зустрілась з Келсі Мітчелл з Канади і програла їй дві гонки – 0:2. Відтак здобула олімпійське «срібло». Також львівська спортсменка посіла четверте в дисципліні кейрін.

Олена Старікова обіцяє поборотися вже за золоту нагороду на Олімпіаді в Парижі.

«На жаль, не вдалося стати першою. Десь не вистачило досвіду, десь – сил… Але, безумовно, дуже рада цій нагороді. Будемо працювати далі й вже до Парижу-2024 поїдемо за “золотом”», – зазначила спортсменка.

Зауважимо, що троє львів’ян, які вибороли медалі на літніх Олімпійських іграх, отримають від Львівської міськради по квартирі.

Не обійшлося без скандалів

Олімпіада в Токіо не обійшлася без скандалів. Так, під час церемонії нагородження бронзових призерок з артистичного плавання Марту Федіну і Анастасію Савчук оголосили як представниць ОКР. Згодом організатори вибачились, назвавши це «прикрою операційною помилкою».

Та на цьому скандал із українськими синхроністками не завершився. На пресконференції після змагань російський журналіст запитав Федіну і Савчук про стосунки з росіянками Світланою Ромашиною і Світланою Колесніченко. Українські спортсменки зазначили, що «спорт не має стосунку до політики». Одна із синхроністок навіть заявила, що вони з росіянками «взагалі найкращі подружки».

Чи не найбільший скандал розгорівся після обіймів та спільних фото легкоатлетки Ярослави Магучіх з представницею команди ОКР Марією Ласіцкене.

Зауважимо, 19-річна Ярослава Магучіх є молодшим лейтенантом Збройних сил України. Натомість Марія Ласіцкене має звання капітана Збройних сил Росії. Також вона є довіреною особою Володимира Путіна на виборах президента РФ.

На фото Магучіх з Ласіцкене відреагувала заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. Вона заявила, що спортсмени, які представляють Україну на міжнародних змаганнях, повинні розуміти, що в країні триває російсько-українська війна і це накладає певні обмеження та відповідальність. Ганна Маляр додала, що у неї запланована зустріч з Ярославою Магучіх після її повернення з Олімпіади.

За 19-річну легкоатлетку заступився львівський каратист та депутат Львівської районної від об’єднання «Самопоміч» Станіслав Горуна:

«Спорт, мать вашу, поза політикою!!! Спорт – це вид діяльності. Для більшості спортсменів національної збірної України – це професія і справа життя.  Відчепіться від спортсменів з вашою ****ною політикою. Спортсмен займається своїм ремеслом. Фотографія на п’єдесталі з суперником або другом – це його частина. П’єдестал це унікальне та виключне місце поваги, яке зводить разом лиш на момент кількох успішних атлетів завдяки їхній роботі над собою і результативним виступам. Не більше не менше. Нема «зради» у фото Магучіх з Ласіцкене», – написав Горуна.

Після допису львів’янина у його бік посипався шквал критики. Більшість обурених нагадувала, що така позиція спортсмена та депутата за сумісництвом є некоректною, адже в Україні вже сьомий рік триває війна. Також містяни наголошували, що спортсмени на Олімпіаді представляють країну, а не лише себе.

Згодом Станіслав Горуна опублікував ще один допис у Facebook, де пояснив, що хотів лише «зупинити потік негатив у бік Ярослави Магучіх». Сама Магучіх цю ситуацію ще не коментувала.

Підсумки Олімпіади

Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт назвав результат збірної «успіхом». Разом із тим він запевнив, що аналізуватиме кожен вид спорту окремо та обговорюватиме план розвитку й необхідних змін з представниками федерацій.

«Загалом 19 медалей – це великий успіх України. Ми складно розпочинали цю Олімпіаду. Ми бачили, який був тиск на наших спортсменів. Бачили, як наші українські гранди не отримували медалі. Ми – в першій двадцятці за кількістю медалей, ми посіли 16 місце. Я вважаю, що це успіх, потрібно про це говорити і кричати. “Бронза” – це велика нагорода на Олімпійських іграх. На сьогодні не пощастило мати більше золотих медалей», – зазначив Гутцайт «Суспільному Спорт».

Хоча після цієї Олімпіади, за словами міністра, доведеться міняти головних тренерів. Він стверджує, що «у 2024 році в Парижі потрібно, щоб не тільки перемагали одні види спорту, а й додалися ті, в кого є історія на Олімпійських іграх».

Фото: НОК, соціальні мережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *