ОСТАННІ НОВИНИ

Медведчук «злив» Росії дані про секретний підрозділ ЗСУ, – слідство

Наталя Дуляба

|

У 2020 році нардеп від ОПЗЖ Віктор Медведчук «злив» через свого однопартійця Тараса Козака у Росію дані про секретний підрозділ ЗСУ. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

СБУ оприлюднила деталі та докази протиправної діяльності та співпраці одіозних політиків Віктора Медведчука й Тараса Козака з країною-агресором.

Слідство встановило, що Віктор Медведчук передав через Тараса Козака російським спецслужбам даних, що містять державну таємницю.

«Цей епізод стався у серпні 2020 року. Пан Медведчук направив Козаку, котрий тоді перебував на території Росії, секретні дані про розташування прихованого військового підрозділу Збройних Сил України, його особовий склад, бойову підготовку. Інформація передбачалася для спецслужб Російської Федерації», – розповів глава СБУ Іван Баканов.

Також силовики розслідують проведення підривної діяльності проти України, зокрема, в контексті розробки антиукраїнського проєкту «Промінь» – організації, яка нібито мала опікуватися українцями, що їдуть працювати та навчатись в Росію.

Але насправді через організацію мали збирати персональні дані українців, вербувати їх, впливати на внутрішню політику держави, а також поширювати пропаганду.

Відтак Медведчуку та Козаку оголосили підозру у держзраді (ч.1 ст.111 ККУ).

Також політиків обвинувачують у замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму (ч.3 ст.15, ч.1 ст.438 ККУ).

За версією слідства, Медведчук і Козак у 2015 році вступили у попередню змову з високопосадовцем уряду Росії для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря (у морській економічній зоні України, яка тимчасово окупована Росією).

«Поясню, про що мова: після анексії півострову, окупанти розпочали таку собі «націоналізацію» підприємств, ресурсів та іншого майна. Стартував процес незаконної перереєстрації юридичних осіб. І українські політики долучаються до розробки родовища на окупованій території та фактично допомагають державі-агресору, яка це родовище і забрала» – розповів деталі Іван Баканов.

Силовики мають аудіозаписи розмов, на яких обговорюються деталі перереєстрації київського ТОВ «Нові проекти» у РФ та отримання ним договорів і ліцензій за російським законодавством.

Голова спецслужби також наголосив, що результати експертиз підтвердили автентичність голосу Віктора Медведчука і його почерк у правках до листа Путіну від імені підприємства.

Таким чином йдеться й про завдання шкоди економічній безпеці України, розграбування національних цінностей на окупованій території, допомогу іноземній державі.

Зазначимо, що під час обшуків силовики не знайшли політиків, наразі відомо, що Тарас Козак переховується в Росії, а кума Путіна шукають в Україні.

Оскільки фігурантів справи не знайшли, то підозру у вчиненні кримінальних правопорушень їм скерували за останнім відомим місцем проживанн та за адресою роботи, тобто у Верховну Раду.

Нагадаємо, 11 травня генпрокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що підписала підозру в держзраді куму Путіна голові політради партії «Опозиційної платформи – За життя» Віктору Медведчуку, а також нардепу ОПЗЖ, уродженцю Львова Тарасу Козаку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *