ОСТАННІ НОВИНИ

У МОЗ розповіли, коли Україна може отримали Covid-вакцину NovaVax

Вероніка Рой

|

Україна очікує перші поставки вакцини від коронавірусу NovaVax в липні-серпні. Про це інформує пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов провів зустріч із Сайрусом Пунавалою – власником Serum Institute, найбільшого виробника вакцин у світі, зокрема вакцин проти COVID-19 – NovaVax та AstraZeneca/CoviShield. Сторони обговорили можливість збільшення обсягів постачання вакцини NovaVax та, зокрема, першої її партії, яка має надійти в Україну до кінця літа.

«Вже в липні-серпні ми очікуємо на перші поставки вакцини NovaVax, із законтрактованих нами 10 млн. Обговорили з паном Пунавалою можливість збільшення обсягів постачання NovaVax з 10 до 15 млн вже цього року. А також збільшення обсягів першої партії вакцин – з 2 до 4 млн доз», – заявив міністр після зустрічі.

Також Максим Степанов зазначив, що ,згідно з контрактом, півтора мільйона доз вакцини AstraZeneca/CoviShield, яку теж виготовляють  на потужностях Serum Institute, Україна повинна була отримати ще до 31 березня. Проте індійський уряд заборонив експорт цієї вакцини.

«У заручниках такої ситуації, коли вакцини проплачені, але вивезти їх не можна, перебувають й інші країни, зокрема Великобританія.  Зі свого боку ми робимо все можливе, щоб розблокувати постачання вакцин. Я написав низку листів до індійського уряду. Також прем’єр-міністр Денис Шмигаль декілька разів звертався до свого індійського колеги з проханням дати дозвіл на експорт вакцин. Сподіваємося, що ситуація владнається найближчим часом», – зазначив очільник МОЗ.

Що відомо про вакцину Novavax?

Вакцина Novavax –  це субодинична вакцина американської компанії Novavax. Попередня ефективність цієї вакцини – 96%. Під час третього етапу випробувань вакцини у Великій Британії її ефективність склала 89%.

Вакцина Novavax містить білки вірусу SARS-CoV-2, відтак вчить організм людини виробляти відповідну реакцію на них. Схоже працюють вакцини від грипу, гепатиту В.

Novavax вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації потрібно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 21 день

Нагадаємо щеплення проти коронавірусу в Україні безкоштовно роблять трьома вакцинами. Китайську вакцину CoronaVac вводять освітянам, які залучені до роботи на ЗНО-2021, маломобільним групам населення та особам, що доглядають за ними.

Американську Pfizer отримують мешканці і персонал будинків престарілих, надзвичайники та прикордонники. Всі інші категорії населення у порядку черги вакцинують індійською вакциною Covishield (Oxford-Astra Zeneca) та Astra Zeneca-SKBio, яку виробляє Південна Корея. Вони обидві ідентичні за складом та технологією виготовлення, тому є взаємозамінними.

На території Львівщини працюють майже дві сотні пунктів щеплення. Із детальним переліком адрес та інструкцією, як записатись на вакцинацію, можна ознайомитися за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *