ОСТАННІ НОВИНИ

Рестораторам дозволили відновити частину історичного пасажу Міколяша в центрі Львова

Наталя Дуляба

|

Виконавчий комітет Львівської міської ради погодив реставрацію кам’ятки на вул. Коперника, 1 з відтворенням фрагменту пасажу Міколяша – давньої торгової галереї, яку зруйнували в часи II Cвітової. По завершенню робіт тут будуть офіси та магазини. Про це повідомляє Львівський портал.

На засіданні 16 квітня виконком затвердив ДП «Албіс Компані» ТзОВ «Діаніум Трейдінг Ко Лімітед» містобудівні умови та обмеження на реставрацію нежитлових приміщень у пам’ятці архітектури на вул. Коперника, 1 під магазини та офіси.

Цей проєкт є інвестиційним, забудовник має відтворити фрагмент втраченого пасажу Міколяша – першого у Львові масштабного торгового-розважального комплексу, який зруйнувала бомба під час II Світової війни.

Будівництво відбуватиметься у дворі на вул. Коперника, 1, де дотепер залишились лише руїни від історичного пасажу. Тут мають звести 3-поверховий будинок з мансардою площею понад 820 м кв, його фасад має бути максимально наближеним до вигляду, який мала історична будівля.

Всі роботи виконуватимуть в самому центрі міста в охоронній зоні ЮНЕСКО на земельній длянці площею 0,02 га. Своїм рішенням виконком дозволив забудувати ділянку на 87,86%, а також встановив, що висота будівлі не повинна перевищувати 17,98 м.

Керуюча справами виконкому Наталія Алєксєєва розповіла, що мешканці прилеглих будинків, які були занепокоєні майбутнім будівництвом, після кількох зустрічей з посадовцями і забудовником заперечень вже не мають.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, засновниками дочірнього підприємства «Албіс Компані» ТзОВ «Діаніум Трейдінг Ко Лімітед» є подружжя відомих львівських рестораторів Андрій та Леся Іонови.

Вони є власниками кав’ярні «Вероніка», ресторану «Амадеус», а також «Кондитерської аптеки Іонових під золотою зіркою», що в будинку на вул. Коперника, 1. Нещодавно мерія погодила розширення цього закладу на другий поверх будівлі.

Додамо, що пасаж Міколяша – 120-метровий засклений прохід між вул. Коперника, 1 та вул. Вороного, 6. Його на початку ХХ століття збудував чеський підприємець Петро Міколяш. Проєкт розробляли відомі архітектори Альфред Захаревич та Іван Левинський.

Пасаж був першою у Львові масштабною будівлею торгово-розважального комплексу, її площа сягала 5700 м кв. Тут працювали магазини, модні салони, перукарні, кав’ярні, кінотеатри, аптека та інші заклади.

У пасажі було електричне освітлення, центральне опалення, а стіни його були вкриті розписами. Всередині стояв фонтан та одна з тогочасних новинок – французький хромофотоскоп. За допомогою цього приладу люди могли за скромну оплату побачити «світ та життя в кольорових картинках»: пейзажі, подорожі, столиці світу, наукові експедиції. Картинки змінювали щотижня.

Зруйнувала пасаж Міколяша німецька бомба, яка впала у 1939 році.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Центр міської історії, Фотографії старого Львова, Твоє місто

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *