ОСТАННІ НОВИНИ

Мова, чи мова і література: яке ЗНО обирають випускники

Ольга Денисяка

|

У 2021 році випускники вперше зможуть складати Зовнішнє незалежне оцінювання з української мови або з української мови і літератури. Близько 80% учасників ЗНО обирають складати одним предметом українську мову і літературу. Про це під час брифінгу 2 березня розповіла керівниця Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк, передає кореспондент Львівського порталу.

За її словами, на відміну від попередніх років, цьогоріч вступники зможуть вперше окремим предметом складати українську мову. Разом з тим, абітурієнти мають можливість складати одним предметом українську мову і літературу. Близько 80% учасників ЗНО обирають складати разом і українську мову, і літературу.

«Ми прогнозували, що мову і літературу будуть обирати приблизно 40-60%, але цей предмет обирає близько 80% випускників. Причини можуть бути різні. Звісно ж такий формат запроваджено вперше учні і вчителі розуміють, що 210 хвилин на виконання завдань – це краще, ніж 150 хвилин. Лише отримавши в червні результати випробувань, ми будемо бачити і аналізувати це нововведення»,  – зазначила Лариси Середяк.

Якщо учасник обирає українську мову, то він писатиме цей предмет 150 хвилин і отримає за нього дві оцінки: по 12-бальній шкалі для ДПА та по 100-бальній шкалі для вступу.

У той же час, якщо учасник обере українську мову та літературу, то отримає інший зошит, який виконуватиме 210 хвилин. За цей предмет учасник ЗНО отримає три оцінки: по 12-бальній шкалі для ДПА з української мови, по 100-бальній шкалі для вступу з української мови та по 100-бальній шкалі для вступу з української мови та літератури.

Зазначимо, реєстрація на основну сесію ЗНО триватиме до 5 березня. До 30 квітня 2021 року зареєстровані учасники зможуть завантажити зі своїх інформаційних сторінок запрошення-перепустки, де буде зазначено час і місце проведення тестувань.

Як повідомляв Львівський портал, цьогоріч на участь у зовнішньому незалежному оцінюванні можна буде обирати п’ять предметів, у 2019 році – було чотири.У 2021 році математика є обов’язковою для випускників шкіл. Детальніше про те, яким буде ЗНО-2021, читайте за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *