ОСТАННІ НОВИНИ

Які види раку найчастіше виявляють медики на Львівщині

Вероніка Рой

|

У 2020 році у мешканців Львівщини найчастіше діагностували рак молочної залози, легень та ободової кишки. Про це у коментарі Львівському порталу повідомили хірург-онколог, заступник генерального директора з хірургічної роботи Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Олег Дуда.

 

Олег Дуда проаналізував статистику онкозахворювань на Львівщині за 2020 рік та склав так званий рейтинг злоякісних новоутворень:

  • Рак грудної залози – 695.
  • Рак легень, трахеї, бронхів – 488.
  • Рак ободової кишки – 435.
  • Рак тіла матки;
  • Рак простати.

Також Олег Дуда розповів, як себе можна захистити від онкології:

«Розвинуті західні держави для того, аби зменшити смертність від раку, почали впроваджувати скринінгові програми, щоб онкологію виявляти на ранній стадії. Тому ввели кращі технології лікування. Це дало можливість знизити смертність від раку на 20%. Отже, для того, аби боротися з онкологією, треба її швидко виявляти. Перше порада – це скринінгові обстеження для раннього виявлення пухлини. Важливо звертатися до лікарів з найменшою проблемою і навіть тоді, коли немає проблем. Потрібно профілактично раз в рік ходити до лікарів. Друге – важливе ефективне лікування, якщо вже виявили пухлину.  Далі можна  говорити про шкідливі звички – куріння та алкоголь, які збільшують ризики захворіти на рак. Їх потрібно виключити. Крім цього необхідно стежити за раціональним харчуванням, потрібно не забувати про фізичні навантаження та важливо обмежити себе від стресових ситуацій».

Зазначимо, у 2020 році на Львівщині онкозахворювання було виявлене у 6 596 людей, що на 20% менше, ніж у 2019 році. Це пов’язують з тим, що мешканці стали рідше звертатися до медиків у період коронавірусної пандемії. Тож мешканців Львівщини закликають не зволікати та проходити щороку профілактичні огляди.

До слова, раніше Львівський портал розповідав, як виявити рак грудей, де мешканки Львівщини можуть пройти безкоштовне обстеження та щасливу історію львів’янки, якій вдалося побороти цю страшну недугу. Детальніше про це читайте у матеріалі: «Місія вберегтися від раку грудей Все, що потрібно знати, аби не стати жертвою смертельної хвороби».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *