ОСТАННІ НОВИНИ

Торік на Львівщині виявили на 20% менше хворих на рак. З чим це пов’язано?

Вероніка Рой

|

У 2020 році на Львівщині онкозахворювання було виявлене у 6 596 людей, що на 20% менше, ніж у 2019 році. Це пов’язують з тим, що мешканці стали рідше звертатися до медиків у період коронавірусної пандемії. Про це у коментарі Львівському порталу повідомили хірург-онколог,  заступник генерального директора з хірургічної роботи Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру
Олег Дуда.

 

За 2020 рік в області взято на облік 6 596 вперше виявлених онкологічних хворих. Із них:

  • І-ІІ ст. – 45,4% (2 996 випадків);
  • ІІІ ст. – 19,1% (1 261 випадок);
  • ІV ст. – 17,8% (1 171 випадок).

За словами Олега Дуди, щороку в області виявляли на 1-2% більше хворих на рак. Натомість цьогоріч люди менше зверталися до медиків через пандемію COVID. Відтак кількість хворих на онкологію зменшилася аж на 20%.

«У 2020 році ми взяли на облік 6596 хворих вперше виявлених з онкологічним захворюванням. Це на 20% менше, ніж у 2019 році. Щороку ми виявляли на 1-2% більше. Натомість минулого року ми виявили менше хворих. Але це не означає, що хворих стало менше, це означає, що вони є недовиявленими. Вони до нас прийдуть пізніше на інших стадіях. На жаль, ми пов’язуємо це з коронавірусом. Люди були вдома, не зверталися до лікарів, або в основному зверталися з COVID та забули про інші захворювання. Тому маємо менше виявлених хворих», – каже Олег Дуда.

Медик наводить приклад, що у 2020 році на Львівщині рак молочної залози було виявлено у 695 жінок. Це на 172 випадки менше, ніж у 2019 році. Крім цього минулого року виявили на 145 менше випадків раку грудей на І та ІІ стадії.

«Люди не зверталися, коли їх не турбувало. В онкології дуже важливо те, що люди мають звертатися, коли їх не турбує. Тому і розробляються скринінги, програми раннього виявлення онкозахворювань», – додав лікар-онколог.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *