ОСТАННІ НОВИНИ

На території Дрогобицької житниці незаконно будують дорогу

Наталя Дуляба

|

На території Дрогобицької житниці, пам’ятки національного значення, протиправно прокладають тимчасову дорогу. Погодження видав виконком Дрогобицької міськради, проігнорувавши рішення Міністерства культури. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі ЛОДА.

 

У жовтні виконавчий комітет Дрогобицької міськради видав Петру Фляку дозвіл на облаштування тимчасової дороги на території Дрогобицької житниці. Вона є пам’яткою аріхтектури національного значення, тому законодавство передбачає, що будь-які роботи на території таких об’єктів обов’язково має погоджувати Міністерство культури.

Тим часом у міськраді Дрогобича кажуть, що нічого не знають про дозвіл, який би мав видати Мінкульт згідно з ЗУ «Про охорону культурної спадщини».

«Жодних робіт в охоронній зоні чи на території пам’ятки національного значення без дозволу Міністерства культури та інформаційної політики проводити не можна. Тим більше будівельних або шляхових. А для отримання такого дозволу виконавець мав забезпечити також археологічний контроль. Про це чітко написано в законі, і ним мали керуватися місцеві чиновники та виконком, коли видавали дозвіл. Наразі наші фахівці зафіксували стан пам’ятки і її території, а місцеві управлінці Дрогобича зупинили всі роботи», – розповіла директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА Олена Василько.

Через це незаконне будівництво ЛОДА звернеться у Міністерство культури.

Зазначимо, що Дрогобицьку житницю (шпихлір) збудували у 1778 році за вказівкою цісаря Австро-Угорської імперії. Тут зберігали зерно для забезпечення запасами усього міста запасами на випадок неврожаю чи військових дій.

Це є унікальний приклад господарської споруди XVIII століття, яка збереглася майже в первісному стані. Подібних пам’яток в Україні немає. Пам’ятка архітектури національного значення.

Споруда перебувала в аварійному стані, у 2004 році її взялися відновлювати. Тоді вдалося відновити половину даху, але інша його частина обвалилась у 2012-му після зливи з градом. Після цього випадку був виготовлений лише кошторис на реставраційні роботи, також провели інженерне обстеження будівлі.

Тепер Дрогобицьку житницю разом із ще 23 об’єктами культурної спадщини на Львівщині пропонують відреставрувати у межах президентської програми «Велике будівництво в культурі».

Додамо, що у відреставрованій Дрогобицькій житниці хочуть відкрити етнографічний музей.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *