ОСТАННІ НОВИНИ

Вакцинацію від COVID в Україні проводитимуть у три етапи

Вероніка Рой

|

Вакцинацію від COVID-19 в Україні проводитимуть у три етапи. Кожен з них передбачає щеплення для різних груп населення. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, передає пресслужба МОЗ.

 

МОЗ планує у 2021 отримати вакцину від коронавірусу та провести широкомасштабну вакцинацію протягом року. Завдяки приєднанню до глобальної ініціативи COVAX Україна очікує на отримання приблизно 8 млн доз вакцин проти COVID-19, з розрахунку 2 дози на 1 людину. Вакцина буде надаватись траншами, починаючи з кінця 1 кварталу до кінця 1 півріччя 2021 року.

«Згідно з розрахунками МОЗ, на вакцинацію населення проти COVID-19 необхідно 15,1 млрд грн. Але у держбюджеті 2021 року на це передбачено лише 2,6 млрд грн, або в 6 разів менше. Тому зараз в екстреному порядку МОЗ шукає шляхи отримання коштів на придбання вакцин проти коронавірусної хвороби. Планується акумулювати на придбання вакцин до 2,3 млрд грн», – зазначив Максим Степанов.

У МОЗ кажуть, що першочергово вакцинації потребують люди, які належать до основних груп ризику. Це приблизно 21 млн громадян. Наразі міністерство завершує розробку Національного плану впровадження вакцини проти COVID-19 і проведення масової вакцинації, яка складатиметься з трьох етапів.

На першому етапі розгортання кампанії вакцинації планується охопити імунізацією такі пріоритетні групи як:

  • медпрацівники, особливо ті, що в умовах стаціонарів надають медичну допомогу хворим на COVID-19;
  • військовослужбовці ЗСУ, які беруть участь в ООС;
  • працівники соціальної сфери, які відвідують людей похилого віку;
  • особи, які перебувають у закладах із надання довгострокового догляду та підтримки (інтернатах, будинках для осіб похилого віку тощо)
  • персонал, який працює в таких закладах.

Очікується, що вакцини для здійснення першого етапу вакцинації буде отримано вже у лютому 2021 року.

На другому етапі планується вакцинація:

  • людей віком від 60 років, включаючи тих, які відносяться до груп медичного ризику;
  • працівників закладів освіти,
  • працівників структур, які забезпечують безпеку держави, включаючи Державну службу України з надзвичайних ситуацій, представників Нацполіції України та ЗСУ.

Третій етап буде характеризуватися помірною доступністю до вакцин, щеплення проводитимуться решті пріоритетних груп, а саме: людям віком від 18 до 59 років, які відносяться до груп медичного ризику, та іншим категоріям населення та професійним групам, які мають вищий ризик захворювання на коронавірусну хворобу.

Вакцинація проводитимуть на базі існуючих кабінетів щеплень. За умови використання всіх кабінетів в усіх регіонах, щотижнево можливо здійснювати близько 2,8 млн щеплень. Також планується створити мобільні бригади з імунізації, де зможуть здійснювати до 190 000 щеплень на тиждень. Крім того, буде задіяна мережа сімейних лікарів. Крім того, розглядається можливість створення тимчасових центрів вакцинації.

Як повідомляв Львівський портал, на Львівщині також вже почали підготовку до вакцинації від коронавірусу. Станом на сьогодні напрацьовують списки груп осіб, які першочергово отримають щеплення від коронавірусу, а також на місцями зберігання вакцини.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *