ОСТАННІ НОВИНИ

Хто може стати новим секретарем Львівської міськради

Наталя Дуляба

|

Чинний міський голова Львова Андрій Садовий фактично втратив свої повноваження, а секретаря міської ради, який би мав його тимчасово замінити, ще немає. Львівський портал розповідає, хто претендує на цю посаду.

 

У вівторок, 24 листопада, відбулась перша сесія Львівської міськради VIII скликання. Оскільки у перший день роботи новообраної ради мер втрачає свої повноваження, питання керівництва містом під час пленарних засідань вирішуватиме тимчасова президія.

Сам Андрій Садовий де-факто залишився осторонь, оскільки його наразі не визнали переможцем виборів, підрахунок голосів ще триває. Людиною, яка мала б замінити на певний час міського голову, є секретар Львівської міської ради. Втім ця посада є вільною.

Під час сесії член тимчасової президії Петро Адамик заявив, що крісло секретаря ради пропонують віддати «свободівцю» Маркіяну Лопачаку, бо той «рівновіддалений від влади».

На запитання журналістів, чи він сам не хоче стати секретарем Львівської міськради, Адамик заявив, що це його не цікавить, хоча відповідна пропозиція від мера надходила.

Натомість сам Андрій Садовий наголошує, що це його прерогатива – пропонувати кандидатуру на посаду секретаря міськради Львова.

«Секретаря пропонує міський голова, це робиться на засіданні офіційно та легітимно. Пропозицію бути секретарем я зробив всім депутатам міської ради. Кожен з депутатів має право. Але, як правило, я номіную ту людину, яка має найбільшу підтримку. Я вважаю, що це є чесно», – цитує Садового пресслужба мерії.

Згідно з законодавством, секретаря міської ради призначають депутати під час сесії. Кандидатуру на цю посаду подає міський голова. Якщо на момент першого засідання ради немає встановлених результатів виборів мера, то кандидата на пост секретаря подає не менше половини депутатського складу.

Також депутати мають змогу висувати претендента на секретаря, якщо перед цим рада не підтримала кандидата, якого пропонував мер, або якщо міський голова нікого не висуває на цю посаду протягом 30 днів з моменту проведення першої сесії.

Посада секретаря міської ради належить до виконавчої гілки влади. Особа, яка її обіймає, отримує зарплату із міського бюджету. Бути секретарем ради може лише депутат місцевої ради.

За відсутності міського голови секретар ради виконує його функції. До повноважень секретаря також належить підготовка до сесій, забезпечує офіційне оприлюднення рішень ради, зберігання документів, координує роботу депутатських комісій, сприяє роботі депутатського корпусу.

Місцева рада може достроково звільнити секретаря, ухваливши відповідне рішення на сесії.

Секретарем Львівської міської ради попереднього скликання був депутат від «Громадянської позиції» Анатолій Забарило.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *